Staru terapijā izmantojamo pozicionēšanas iekārtu precizitātes salīdzinājums pacientēm ar krūts vēzi - Rozmane, Anete (Latvijas Universitāte, 2017)
A N O T Ā C I J A Bakalaura darba tēma – Staru terapijā izmantojamo pozicionēšanas iekārtu precizitātes salīdzinājums pacientēm ar krūts vēzi. Tēmas aktualitāti nosaka krūts vēža pacienšu skaita palielināšanās ik gadu un tā precīzas ārstēšanas iespējas mūsdienās. Darba mērķis ir novērot staru terapijā izmantojamo pozicionēšanas iekārtu precizitāti pacientēm ar krūts vēzi, salīdzinot trīs pozicionēšanas līdzekļus – vakuuma maisu, krūts paliktni un divu roku paliktni. Pētniecības uzdevumi ir savākt, apkopot pieejamo literatūru par staru terapiju un tās pielietojumu krūts vēža pacientēm, izveidot protokolu, fiksēt pacienta pozicionēšanas iekārtas nobīdes laterālā, longitudinālā un vertikālā virzienā, salīdzināt savāktos datus, izsecinot, kura no trim pētījumā pielietotajām pozicionēšanas iekārtām ir visprecīzākā. Pētniecības jautājums: Kura no trīs staru terapijā izmantojamajām pozicionēšanas iekārtām ir visprecīzākā krūts vēža ārstēšanai? Pētniecības instruments: novērojums. Pētniecības metode – kvantitatīvā un kvalitatīvā. Bakalaura darbs sastāv no 44 lapaspusēm, 2 pielikumiem, 13 attēliem, 1 tabulas un 26. literatūras avotiem.

A N N O T A T I O N Topic for a Bachelor’s Thesis – Comparison of the accuracy of positioning devices for radiation therapy of breast cancer patients. This theme is topicality because breast cancer patients increases every year and in nowadays there are more precise treatment options. Aim of the Bachelors’ thesis is to observe the accuracy of positioning devices for radiation therapy of breast cancer patients, using three positioning devices – vacuum bag, breast board and two arm board (Wing board). Research tasks is to assemble, to summarize accessible literature about radiotherapy and its usage for breast cancer patients, create protocol, to record deviation of breast cancer patients positioning devices in lateral, longitudinal and vertical direction, to compare collected data, to conclude which one of three positioning devices are the most precise. Research question: which one of three positioning devices are the most precise for breast cancer patients in radiotherapy? Research tools: observation. Research methods – quantitative and qualitative. Bachelor`s Thesis consists of 44 pages, it includes 2 appendices, 13 pictures, 1 table. Literature and sources list consists of 26 items.
Comparison of the accuracy of positioning devices for radiation therapy of breast cancer patients
Keywords: Medicīna; staru terapija; krūts vēzis; pozicionēšanas iekārta; precizitāte