Parastā ozola (Quercus robur L.) koksnes veidošanās dinamika subfosilajos un dzīvajos ozolos - Dzenis, Jēkabs (Latvijas Universitāte, 2011)
Vides apstākļiem ir tieša ietekme uz kokaugu, tostarp, parastā ozola, radiālo augšanu. Aktuāls jautājums ir noskaidrot kā ir mainījusies koku radiālā augšana laika gaitā, jo pēc tās ir iespējams spriest par vides izmaiņām. Ozols ir piemērots dendrohronoloģijas pētījumiem, tā ilgdzīvotības un koksnes īpašību dēļ. Pētījuma mērķis bija novērtēt subfosilo un dzīvo ozolu koksnes veidošanās dinamikas atšķirību iespējamos cēloņus. Subfosilās ozolu koksnes paraugi iegūta no Gaujas gultnes. Šķērsdatēta 232 gadu gara gadskārtu platumu un 227 gadu gara pavasara koksnes traheju laukumu datu kopa. Izveidotās datu kopas ir potenciāli izmantojamas vides apstākļu rekonstruēšanā. Piemērotu references hronoloģiju trūkuma dēļ, subfosilo ozolu absolūtā datēšana nebija iespējama. Koksnes veidošanās dinamika salīdzināta ar dzīvajiem ozoliem. Subfosilajiem ozoliem konstatētas ievērojami lielākas pavasara koksnes trahejas, bet gadskārtu platumu atšķirības nav viennozīmīgi vērtējamas. Subfosilo ozolu augšanas laikā novērots mazāks krasu augšanas izmaiņu biežums. Atslēgas vārdi: dendrohronoloģija, Quercus robur, subfosilā koksne, koksnes veidošanās dinamika.

Environmental conditions have direct influence on radial growth of trees including pedunculate oak. As it is possible to discuss environmental changes from the radial growth of trees it is relevant to investigate changes of radial growth over the time. Oak is suitable for dendrochronological studies because of its longevity and wood properties. Aim of the study was to assess possible reasons of differences of wood formation dynamics between subfossil and living oaks. Subfossil oak wood samples were acquired from the riverbed of Gauja. 232 years long data set of tree-ring width and 227 years long data set of area of earlywood vessels were crossdated. Acquired data sets had potential in reconstruction of environmental conditions. Lack of suitable reference chronologies made absolutely dating of subfossil oaks impossible. Wood formation dynamics were compared with living oaks. Earlywood vessels of subfossil oaks were considerably larger, but differences between tree-ring widths were not definite. Frequency of rapid changes in wood formation was lower in the subfossil wood. Keywords: dendrochronology, Quercus robur, subfossil wood, dynamics of wood formation.
Wood formation dyanamics in subfossil and living oak (Quercus robur L.)
Keywords: Bioloģija