Grafiskie darbi vizuālajā mākslā 4-5 gadus vecu bērnu iztēles rosināšanai pirmsskolā - Kreicberga, Agnija (Latvijas Universitāte, 2023)
Darba autors: Agnija Kreicberga Darba nosaukums: Grafiskie darbi vizuālajā mākslā 4-5 gadus vecu bērnu iztēles rosināšanai pirmsskolā. Tēma tika izvēlēta, pamatojoties uz problēmas aktualitāti, ka mūsdienu bērnam trūkst motivācija, radošums, iztēle izpildīt uzdevuma prasības. Darba mērķis ir teorētiski noskaidrot un praktiski pārbaudīt kā grafiskajos darbos vizuālajā mākslā pirmsskolā rosināma 4-5 gadus vecu bērnu iztēle. Kvalifikācijas darba teorētiskās daļas sākumā ir aplūkota iztēle, autoru viedokļi un atziņas par iztēli. Tālāk tiek izzināta iztēles rosināšana, iztēles attīstības tehnikas, iztēles veidi, iztēles kritēriji un rādītāji. Lai izprastu iztēles procesu pirmsskolā, tiek apskatītas bērna iztēles attīstības īpatnības pirmsskolas vecumā. Teorētiskās daļas 2.nodaļā tiek apskatīta vizuālā māksla pirmsskolā, grafiskie darbi, mākslas veidi un izteiksmes līdzekļi, kas sekmē un rosina bērna iztēli grafiskajos darbos. Kvalifikācijas darba 3.nodaļā tiek aprakstīts empīriskais pētījums. Sākuma daļā tiek aprakstīta pētījuma metodoloģija, iztēles kritēriji, pēc kuriem vadoties, skolotājs vērtē bērna iztēli. Beigu daļā tiek aprakstīta pētījuma norise un iegūto datu analīze. Atslēgas vārdi: Iztēle, iztēles rosināšana, kritēriji, vizuālā māksla, grafiskie darbi, bērna vecuma īpatnības pirmsskolā. Kvalifikācijas darbs sastāv no 44 lapaspusēm, 9 attēliem, 4 tabulām, 32 bibliogrāfiskā saraksta vienībām, 11 pielikumiem.

The author: Agnija Kreicberga The theme of the Qualification Paper: Graphic works in the visual art for 4-5 year old children to encourage imagination in pre-school. The topic was chosen based on the topicality of the issue that children nowadays lack motivation, creativity, imagination to complete the requirements of a task. The aim of the Paper is to discover in theory and try out in practice how to stimulate imagination of children aged four and five through graphic works in Arts in preschool. At the beginning of theoretical part of this Qualification Paper is examined the term of imagination, authors’ opinions and insights on imagination. Further on is being explored stimulation of imagination, techniques of developing imagination, types of imagination, criteria and indicators concerning imagination. In order to understand the process of imagination in preschool the peculiarities of development of child’s imagination in preschool age are being examined. The second chapter of the theoretical part examines Arts subject in preschool, graphic works, art types and means of expression that facilitate and stimulate child’s imagination in graphic works. The third chapter of Qualification Paper outlines empirical study. First part describes methodology of the research, criteria of imagination based on which the teacher assesses child’s imagination. Last part describes conduct of the research and analysis of gathered data. Keywords: Imagination, stimulating imagination, criteria, Arts, graphic works, child’s age peculiarities in preschool. The Qualification Paper consists of 44 pages, 9 images, 4 tables, 32 literature sources, 11 appendices.
Graphic works in the visual art for 4-5 year old children to encourage imagination in pre-school
Keywords: Izglītības zinātnes; Iztēle; Iztēles rosināšana; Kritēriji; Vizuālā māksla; Grafiskie darbi