Attieksmes veidošana pret darbu piecgadīgiem bērniem pirmsskolas pedagoģiskajā procesā - Viļčinska, Alla (Latvijas Universitāte, 2021)
Darba nosaukums: „Attieksmes veidošana pret darbu piecgadīgiem bērniem pirmsskolas pedagoģiskajā procesā”. Darba autore: Alla Viļčinska Pētījuma mērķis: pētīt piecgadīgu bērnu attieksmes veidošanos pret darbu pirmsskolas pedagoģiskajā procesā ar bērnam piemērotu saturu. Ievadā ir raksturota pētījuma problēma un aktualitāte. Ir izstrādātas zinātniskās kategorijas. Teorētiskajā daļā ir pētītas un analizētas pedagogu, psihologu, filozofu atziņas par pedagoģiskā procesa būtību, pedagoģiskā procesa satura veidošanu piecgadīgu bērnu attieksmju sekmēšanai, kā arī par piecgadīgu bērnu psihiskiem procesiem. Tiek apkopoti un analizēti attieksmju pret darbu veidošanās nosacījumi, kā arī, pamatojoties uz analizēto literatūru, izstrādāti kritēriji un rādītāji attieksmju pret darbu vērtēšanai. Empīriskajā daļā ir atspoguļots praktiskais pētījums – sniegts pētījuma metodoloģiskais pamatojums, veikta bērnu darbības novērošana un raksturojums pētījuma sākumā un beigās, atspoguļota attieksmju pret darbu satura apguve piecgadīgu bērnu pedagoģiskajā procesā, veikta iegūto rezultātu analīze. Pētījuma gaitā apstiprinājās izvirzītā hipotēze, ka piecgadīgu bērnu attieksme pret darbu veidosies sekmīgāk, ja skolotājs organizēs mērķtiecīgu nodarbību saturu, bērni aktīvi iesaistīsies daudzveidīgā darbībā, skolotāji un bērni kopā izvērtēs paveikto darbu pirmsskolas pedagoģiskajā procesā ikdienā.. Bakalaura darbs sastāv no 59 lpp., 8 attēliem, 2 tabulām, 12 pielikumiem un 36 literatūras avotiem no kuriem 21 ir latviešu autori, 15 ir ārzemju autoru darbi.

The theme of Bachelor’s Thesis: “Five-Year-Old Children Formation of Attitudes Towards work in the Preschool Pedagogical Process” The author of the Thesis:: Alla Vilchinska The aim of Thesis: to study the formation of the attitudes of five-year-old children towards work in the preschool pedagogical process with content suitable for children. The introduction describes the problem and topicality of the research. Scientific categories have been developed. The theoretical part studies and analyzes the findings of teachers, psychologists, philosophers on the essence of the pedagogical process, the development of the content of the pedagogical process for the promotion of the attitudes of five-year-old children, as well as on the mental processes of five-year-old children. The conditions for the formation of attitudes towards work are summarized and analyzed, as well as, based on the analyzed literature, criteria, and indicators for the evaluation of attitudes towards work are developed. The empirical part reflects the practical research - the methodological substantiation of the research is provided, the children's activities are observed and described at the beginning and the end of the research, the acquisition of the content of attitudes towards work in the pedagogical process of five-year-old children is reflected, the analysis of the obtained results was performed. In the course of the study, the hypothesis was confirmed. The formation of attitudes of five-year-old children towards work will be more successful if the teacher organizes purposeful content of lessons, children will be actively involved in a variety of activities, teachers and children will evaluate the work, done in the preschool pedagogical process on a daily basis. The bachelor's thesis consists of 58 pages, 8 figures, 2 tables, 21 appendices and 36 literature sources, of which 21 are Latvian authors, 15 are works by foreign authors.
Development of attitudes towards work for five-year-old children in the preschool pedagogical process
Keywords: Skolas pedagoģija; Pirmsskolas pedagoģiskais process; Attieksmes; darbs; piecgadīgie bērni