Pozicionēšanas nozīmīgums aprūpē pacientiem ar termiskiem apdegumiem intensīvās terapijas nodaļā - Bērziņa, Alise (Latvijas Universitāte, 2014)
Pēc Slimību profilakses un kontroles centra datiem 2012.gadā Latvijā reģistrēti 377 gadījumi, kuros cilvēki guvuši applaucējumus un apdegumus vecuma posmā no 0 līdz 85 gadiem. No visiem minētajiem applaucējumu un apdegumu gadījumiem, 117 cilvēki termisko apdegumu rezultātā miruši (1). Lai veiksmīgi noritētu ārstēšana pacientiem ar termiskiem apdegumiem hospitalizācijas periodā intensīvās terapijas nodaļā, nepieciešams veikt vienotu personāla darbu apdegumu traumu aprūpei un ārstēšanai. Pozicionēšana gadījumā, kad ir ierobežota pacienta mobilitāte, tiek lietota pozicionēšana, lai tiktu novērsts komplikāciju veidošanās risks. Nespēja kustēties un ilgstoša atrašanās vienā pozā pacientam draud ar muskuļu atrofiju, kustību apjoma samazināšanos locītavās, kaulu struktūras pārmaiņām, ietekmi uz sirds un asinsvadu sistēmu, ierobežotu skābekļa apmaiņu plaušās un pneimoniju, vēnu problēmām un trombu veidošanos, aizcietējumiem un izgulējumiem (21, 22, 26). Pētījuma ietvaros tika apkopota zinātniskā literatūra par termiskiem apdegumiem un pozicionēšanu, tika pielietota Dorotejas Oremas pašaprūpes trūkuma teorija, rakstot teorijas daļu. Balstoties uz teoriju, tika izveidots novērošanas protokols, veikta novērošana slimnīcā, fiksēti un apkopoti iegūtie dati, pēc tam tika izdarīti secinājumi. Bakalaura darbā pielietota kvalitatīvā pētījuma metode, kuras pētījuma instruments ir novērošanas protokols. Darba mērķis bija izpētīt aprūpes nozīmīgumu pozicionēšanā pacientiem ar termiskiem apdegumiem intensīvās terapijas nodaļā. Pētījuma jautājums bija: Kāds ir aprūpes nozīmīgums pozicionēšanā pacientiem ar termiskiem apdegumiem intensīvās terapijas nodaļā? Atbildot uz pētījuma jautājumu, var secināt, ka pozicionēšana ir laikietilpīgs un nozīmīgs process, aprūpējot pacientus ar termiskiem apdegumiem. Ārstēšana sevī ietver nepārtrauktu aprūpes personāla aprūpi, palīdzot pacientiem uzturēt nepieciešamās pamatvajadzības, ko pacients sev nevar nodrošināt sakarā ar savu veselības stāvokli. Pozicionējot uzlabojas audu perfūzija un metabolisms, kā arī brūces labāk dzīst. Atslēgas vārdi: pozicionēšanas nozīmīgums, novērošana, māsu aprūpe, intensīvās terapijas nodaļa.

According to The Centre for Disease Prevention and Control data in year 2012 in Latvia were registered 377 cases of people who got scalds and burns from age 0 to 85. From all these injury cases, 117 people died as a result of thermal burns (1). To maintain successful course of treatment for patients with thermal burns during hospitalization period in Intensive Care Unit, it is neccessary to provide united staff work when treating patients with thermal burns. In a case of positioning, when mobility of patients is limited, positioning is used to prevent risk of complications. Inability to move and permanent lying in one position may lead to atrophy of muscles, decreased movement of joints, bone structural changes, changes in heart and blood-vessel system, limited oxygen exchange in lungs and pneumonia, vein problems and trombus formation, constipation and bedsores (21, 22, 26). During the period of research was summarized scientific literature of thermal burns and positioning, was used self-care theory of Dorothea Ore min the theory part. Based on theory, was made a observation report, made an observation in the hospital, recorded and summarized acquired data, afterwards were made conclusions. In paper work was used qualitative analysis where the instrument was observation report. The goal was to research the importance of nursing care in positioning patients with thermal burns in Intensive Care Unit. The main question was: What is the importance of nursing care in positioning patients with thermal burns in the Intensive Care Unit? In answer to the question, can make a conclusion that positioning is time-consuming process, taking care of patients with thermal burns. Treatment includes constant care of staff to help patients maintain their basic needs, which patient can`t maintain himself in relation of his state of condition. When positioning patients with thermal burns perfusion of tissues and metabolism improves, over all wounds heal much better. Keywords: Importance of positioning, observation, nursing care, Intensive Care Unit.
Importance of positioning patients with therkmal burns in Intensive Care Unit
Keywords: Medicīna