Uztverto dzimumlomu saistība ar vecāku pašefektivitāti un apmierinātību ar dzīvi - Stauvere, Beāte (Latvijas Universitāte, 2025)
Maģistra darba mērķis bija noskaidrot kāda ir uztverto dzimumlomu un vecāku pašefektivitātes saistība ar apmierinātību ar dzīvi. Pamatojoties uz analizētajiem pētījumiem, maģistra darbā tiek pārbaudīts mediācijas efekts starp uztvertajām dzimumlomām un apmierinātību ar dzīvi un kā mediators tiek izmantots lielums vecāku pašefektivitāte, lai noskaidrotu kā vecāku pašefektivitāte mediē attiecības starp uztvertajām dzimumlomām un vecāku pašefektivitāti. Maģistra darba pētījumā piedalījās 123 respondenti, vecumā no 21 līdz 52 gadiem, no kuriem 82 bija sievietes un 41 vīrietis. Mērījumiem tika izmantota dzimumlomu attieksmju skala, vecāku pašefektivitātes skala un apmierinātības ar dzīvi skala. Pētījuma ietvaros, atbilstoši Latvijas kultūrvidei tiek adaptēta dzimumlomu attieksmju skala un vecāku pašefektivitātes skala. Apkopojot pētījuma datus tiek secināts, ka nav iespējams veikt mediācijas analīzi starp šiem mainīgajiem. Pētījumā iegūtie rezultāti rāda, ka jo augstāka vecāku pašefektivitāte, jo augstāka apmierinātība ar dzīvi gan sieviešu, gan vīriešu izlasē. Egalitāras dzimumlomas vīriešu izlasē korelē ar augstāku apmierinātību ar dzīvi, savukārt šādi rezultāti neuzrādās sieviešu izlasē.

The aim of this master’s thesis was to determine the relationship between perceived gender roles, parental self – efficacy and life satisfaction. Based on the analysis of the previous research, this thesis examines the mediating effect between percieved gender roles and life satsfaction, using parental self – efficacy as the mediator, in order to determine how parental self- efficacy mediates the relationship between percieved gender roles and life satisfaction. The study involved 123 respondents aged between 21 and 52, of whom 82 were woman and 41 were men. The instruments used included Gender Roles Attitude Scale, the Parenting Sense of Competence Scale, and Satisfaction with Life Scale. As part of the study, two scales were adapted to the Latvian cultural context – Gender Role Attitudes Scale and Parenting Sense of Competence Scale. The data analysis showed that it was not possible to conduct a mediation analysis between the variables.. The results of the study inivate that higher parental self – efficacy is associated with higher life satisfaction in both the female and male samples. In the male sample, egalitarian gender roles were correlated with higher life satisfaction, whereas this was not observed in the female sample.
The Relationship Between Percieved Gender Roles, Parental Self-efficacy and Life Satisfaction
Keywords: Psiholoģija; uztvertās dzimumlomas; vecāku pašefektivitāte; apmierinātība ar dzīvi; egalitārās dzimumlomas; tradicionālās dzimumlomas