M. Montesori metodikas izmantošana valodas mācību jomā pirmsskolas izglītības 3. posmā - Raudiņa, Ina (Latvijas Universitāte, 2022)
Kvalifikācijas darba tēma “M. Montesori metodikas izmantošana valodas mācību jomā pirmsskolas izglītības 3. posmā”. Kvalifikācijas darba autore Ina Raudiņa. Kvalifikācijas darba vadītāja: Docente, Dr. pead. Ilze Šūmane. Kvalifikācijas darba tēmas izvēli noteica darba autores vēlme padziļināti izpētīt M. Montesori metodes principus un to izmantošanas iespējas pirmsskolas izglītības iestādes pedagoģiskā procesa nodrošināšanai, daudzveidojot valodas apguves rotaļnodarbības pirmsskolas izglītības 3. posmā. Pētījuma mērķis ir izpētīt un analizēt Marijas Montesori metodikas izmantošanas iespējas pirmsskolas izglītības iestādē valodas jomas apguvē. Darba uzdevumi ir: 1. Raksturot Marijas Montesori metodes būtību, principus. 2. Analizēt Montesori metodikas izmantošanas iespējas pirmsskolas izglītības 3.posmā valodas mācību jomas satura apguvē pirmsskolas izglītības iestādē. 3. Veikt pedagoģisko izmēģinājuma darbību lasītprasmes un rakstītprasmes uzlabošanai. 4. Novērtēt dinamikā bērnu valodas mācību jomā sasniegtos rezultātus. 5. Analizēt pētījuma rezultātus. Pirmajā nodaļā atspoguļotas pedagoģijas un psiholoģijas zinātnieku teorētiskās atziņas par M. Montesori metodes rašanās vēsturi, metodes attīstību un tās galvenajiem principiem. Otrajā darba nodaļā aprakstīta valodas būtība un M. Montesori metodes pieeja valodas apguvē. Trešajā darba nodaļā atspoguļotas bērnu vecumposma īpatnības un veikts empīriskais pētījums par M. Montesori metodikas izmantošanas iespējām pirmsskolas izglītības 3. posmā valodas mācību jomā. Teorētiskā pētījuma gaitā darba autore secina, ka Marijas Montesori metodi izmantot var ne tikai specializētās Montesori skolās/bērnudārzos, bet to iespējams veiksmīgi pielietot arī valsts pirmsskolas izglītības iestādēs. Kvalifikācijas darba struktūru veido anotācija latviešu un angļu valodā, ievads, divas teorētiskās daļas ar apakšnodaļām, pētnieciskā daļa ar četrām apakšnodaļām, nobeigums, izmantoto avotu un literatūras saraksts, pielikums. Kvalifikācijas darba apjoms ir 63 lappuses, tai skaitā 6 tabulas, 31 attēli un 40 izmantoto literatūras vienības. Darbam ir 4 pielikumi. Atslēgvārdi: Montesori metodika, metode, pirmsskolas izglītības iestāde, valodas mācību joma.

Qualification paper “M. Montessori methodology application in the field of language teaching in third pre-primary education stage”. Author of the qualification paper Ina Raudiņa. Supervisor: Docent, Dr. educator Ilze Šūmane. The choice of the qualification work topics was determined by the desire to study in more depth the principles of M. Montessori's method and the possibilities of their use in the pre-school educational institution in order to diversify the language learning in play lessons for children in the third stage. The aim of the research is to study and analyze the possibilities of using Maria Montessori's methodology in pre-school education in language learning. The tasks are: 1. To describe the content and principles of the Maria Montessori method. 2. To analyze the possibilities of using the Montessori methodology content in education institution for a pre-school third stage in the acquisition of language. 3. To carry out a pedagogical trial action to improve reading and writing skills. 4. To evaluate the results achieved in the field of children's language dynamics. 5. Analyze the research results. The first part contains of theoretical findings of other pedagogical and psychological scientists conclusions about the history of the Montessori method, its development and its main principles. The core of language described in the second chapter and the approach of M. Montessori method in language acquisition. The third part of this work paper reflects the differences of children's age and conducts an empirical study on the possibilities of using M. Montessori's methodology for the third stage in the field of language learning. In the course of the theoretical research, the author concludes that the Maria Montessori method can be used not only in specialized privet sector Montessori schools and nurseries, but it can also be successfully applied in public pre-school educational institutions. The qualification paper consists of annotations in Latvian and English, introduction, two theoretical parts with subchapters, research part with four chapters, conclusion, list of used sources and literature, appendix. The volume of the qualification paper is 63 pages. They contain 6 tables, 31 pictures and 40 used sources and literature. The work has 4 appendices. Keywords: Montessori methodology, method, pre-school educational institution, language teaching area.
M. Montessori methodology application in the field of language teaching in third pre-primary education stage
Keywords: Pedagoģija; Montesori metodika; Metode; Pirmsskolas izglītības iestāde; Valodas mācību joma