Ainavas struktūras izmaiņu ainavekoloģiska analīze un vērtējums Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā - Tērauds, Aivars (Latvijas Universitāte, 2011)
Ainavas struktūras izmaiņu ainavekoloģiska analīze un vērtējums Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā Cilvēka darbība rada lielas izmaiņas ainavas struktūrā, kas ietekmē zemes segumu. Latvijā to īpatsvars mainās, atvērtās teritorijas samazinās, pieaug meža platības. Mežos koku sugu struktūra mainās, jo pieaug lapu koku īpatsvars. Šo sugu mežos ir augsta bioloģiskā daudzveidība, ko ir sekmējusi maz intensīva mežsaimniecība pēdējos 70 gados. Lielā daļā mežu, kas tiek aizsargāti, augstā dabiskuma pakāpe ir veidojusies relatīvi īsā laikā. Dažādas iespējas noteikt izmaiņu raksturu un meklēt cēloņus un izteikt prognozes sniedz landscape metrics. Ar to palīdzību ir noteikts ainavas un zemes seguma klašu fragmentācijas līmenis, plankumu izolācijas, sadalīšanās vai grupēšanās pakāpe. Dažādas ainavas ZBR teritorijā mūsdienās ir pārveidojušās par slēgtām meža ainavām vai par mozaīkveida ainavām. Atklātas āru ainavas mūsdienās šeit vairs nepastāv.

Landscape ecology analysis and assessment of landscape structure changes in North Vidzeme Biosphere reserve. Human activity cause big changes in the landscape structure that influence land cover. The proportions of landscape structure in Latvia vary – the open areas decrease and the forest areas increase. The structure of tree species in the forest changes due to increase of deciduous tree proportion. Biological diversity in these forests is high and that is influenced by low intensive of forestry during the last 70 years. In the large part of protected forest areas high degree of naturalnes has developed in a relatively short term. Various possibilities to estimate character of changes, to find reasons for changes and forecasts are provided by landscape metrics. The level of fragmentation of landscape and land cover as well as level of patch isolation, allocation or grouping is estimated using metrics. Currently in the NVBR various landscapes are transformed as closed forest landscapes or mosaic type landscapes. Nowadays open air landscapes don’t exist there anymore.
Landscape ecology analysis and assessment of landscape structure changes in North Vidzeme Biosphere reserve
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Vides zinātne; Vides aizsardzība