Skolēnu valodas bagātināšanas iespējas latviešu valodas un literatūras stundās mazākumtautību skolas 11.klasē. - Gaile, Līga (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba „Skolēnu valodas bagātināšanas iespējas latviešu valodas un literatūras stundās mazākumtautību skolas 11. klasē” autore izvirza mērķi – izpētīt un apstiprināt efektīvākos paņēmienus daiļliteratūras valodas stila attīstīšanai mazākumtautību skolas 11. klasē. Mērķa īstenošanai tika izvirzīta un apstiprināta hipotēze, ka otrās valodas bagātināšanai mazākumtautību skolu 11. klasē ar daiļliteratūras valodas stila palīdzību kā efektīvākās un skolēnu darbam motivējošākās ir iegremdēšanās un kooperatīvās mācīšanās pieejas Diplomdarbs sastāv no trijām daļām. Pirmajās divās teorētiskajās daļās autore veic teorētiskās literatūras analīzi, lai noskaidrotu galvenās daiļliteratūras stila pazīmes un tā lietojumu valodā, kā arī aktuālākās teorijas efektīvai otrās valodas mācīšanai mazākumtautību skolā. Analīzes rezultātā autore savu praktisko darbību balstīja iegremdēšanās un kooperatīvās mācīšanās pieejās, kurām veltīta pētījuma trešā – praktiskā daļa. Izpētes procesa laikā mēneša garumā tika izstrādāti efektīvi uzdevumi valodas bagātināšanai, ko apstiprina pētījumu rezultātu analīze. Kā pētījuma praktiskās daļas papildinājums diplomdarbam pievienoti astoņi pielikumi ar uzdevumu veidiem un darba lapām.

The author of the Diploma Paper with the title “The Possibilities of Language Enrichment in Classes of the Latvian Language and Literature in 11th Form of Minority School” propounds the goal to study and confirm in practice the most effective didactic means to develop the use of the literary style in 11th form of minority school. To achieve the goal the author offers and confirms a thesis that the most effective and motivating means in enrichment of the second language of the pupils of 11th form through the literary style are the immersion method and cooperative learning. The Diploma Paper consists of three parts. The first and the second are theoretical analysis of the literature about the literary style and its use in active language and the modern theories of the effective second language learning in minority schools. As a result of the analysis the author uses the immersion method and cooperative learning in her third part of the Paper, which focuses on the practical use of the methods. During the month on the pedagogical praxis at school many effective exercises was worked out. The success of the research is confirmed with the analysis of the results of the research. As the addition to the practical part of the Paper there are eight supplements with different kinds of exercises and worksheets added to the Diploma Paper.
The Possibilities of Language Enrichment in Classes of the Latvian Language and Literature in 11th Form of Minority School.
Keywords: Pedagoģija