Seruma amiloīda A līmeņa korelācija ar slimības aktivitāti pacientiem ar iekaisīgajām zarnu slimībām - Baharevs, Artjoms (Latvijas Universitāte, 2016)
IZS ir raksturīga intermitējoša gaita, tāpēc šos slimniekus ir nepieciešams izvērtēt bieži un precīzi. Diemžēl ar invazīvām metodēm slimības aktivitāte tiek izvērtēta pārāk reti, tāpēc ir nepieciešami minimāli invazīvi biomarķieri, kurus kombinējot ar citiem diagnostiskajiem kritērijiem varētu efektīvi izvērtēt un kontrolēt IZS slimības aktivitāti Darba mērķis bija noteikt seruma amiloīda A (SAA) saistību ar klīniskajiem, endoskopiskajiem kritērijiem un laboratoriskajiem mērījumiem pacientiem ar IZS aktīvajā un neaktīvajā slimības fāze. Viena centra prospektīvā pilot pētījumā tika iesaistīti 37 pacienti, 15 pacienti ar KS un 22 pacienti ar ČK. Tika noteikti SAA līmeņi ČK un KS grupās aktīvajās un neaktīvajās grupās un tika meklēta korelācija ar klīniskajiem, endoskopiskajiem indeksiem un CRO. Rezultāti parāda, ka SAA, ir nozīmīgi palielināts IZS aktīvās slimības grupās un ir atrasta korelācija ar klīniskajiem un endoskopiskajiem indeksiem un CRO.

IBD is characterised with intermittent course, that is why IBD patients have to be assessed more frequently and accurately, but we dont’t have the ability to perform invasive procedures often enough. There is a need for minimally invasive biomarkers, that could be used in combination with other tools to evaluate disease activity in IBD patients more effectively. Aim of the study was to find correlation of SAA with with disease activity scores and laboratory data in patients with IBD. In prospective single-center pilot study 37 patients were enrolled, 15 patients with CD and 22 patients with UC were included . SAA levels were assesed in UC and CD active and non active disease phases. Corellation was evaluated with clinical, endoscopic indices and CRP. Preliminary results showed that the serum amyloid A was significantly elevated in active disease phases and there is a direct correlation with CRP, endoscopic Mayo subscore and CDAI.
Serum amyloid A level correlation with disease activity in patients with inflammatory bowel diseases
Keywords: Medicīna; seruma amiloīds A; biomarķieris; slimības aktivitāte; čūlainais kolīts; Krona slimība