Mēlēs runāšanas fenomens: klasisko Vasarsvētku draudžu un agrīno baznīctēvu izpratnes salīdzinājums - Kravalis, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2014)
Darbā tiek analizētas klasisko vasarsvētku draudžu un agrīno baznīctēvu mēlēs runāšanas fenomena izpratnes tendences. Abas minētās puses ir pienesušas lielu ieguldījumu mēlēs runāšanas izpratnei cauri vēsturei līdz pat mūsdienām. Darbā apskatīta arī neopentakostisma kustība, kas lielā mērā veicināja klasisko vasarsvētku draudžu mēlēs runāšanas izpratnes asimilāciju tradicionālajās vēsturiskās konfesijās. Darba mērķis ir izpētīt, analizēt un atspoguļot klasisko vasarsvētku draudžu perioda un agrīno baznīctēvu mēlēs runāšanas fenomena izpratnes tendences un salīdzināt abas no tām. Lai sasniegtu mērķi darbā izmantota aprakstošā, sintēzes un salīdzinoši analītiskā pētniecības metode. Bakalaura darba nosaukums ir: Mēlēs runāšanas fenomens: klasisko vasarsvētku draudžu un agrīno baznīctēvu izpratnes salīdzinājums. Uz iegūto secinājumu pamata tiek veikta interpretācija, kas pierāda tēzi: Atšķirībā no klasiskajām vasarsvētku draudzēm, agrīnie baznīctēvi mēlēs runāšanas fenomenu neizcēla kā Svētā Gara saņemšanas pierādījumu, jo Svētā Gara darbību aplūkoja sakramentālā kontekstā.

Classical Pentecostal church and early church fathers understanding trends of speaking in tongues phenomenon is being analysed in this work. Both sides have brought a great contribution for speaking in tongues understanding through the history to our times. Also neo-pentacostalism movement is being analyzed in this work, it largerly contributed classical Pentecostal church understanding of speaking in tongues phenomenon assimilation in traditional historical denominations. The aim of the work is to research, analyse and reflect about classical Pentecostal church and early church fathers trends of understanding speaking in tongues and compare both of them. To achieve the goal, descriptive, synthesis and comparative analysis research methods are used in this work. The title of the Bachelor's paper is Speaking in tongues phenomenon: classical Pentecostal church and early church fathers understanding comparing. On the basis of the conclusion, interpretation is done and it prove the thesis: In contrast to the classical Pentecostal churches, the early church fathers didn't highlighted phenomenon of speaking in tongues as the proof of receiving Holy Spirit, because they looked on the activity of the Holy Spirit in sacramental context.
Speaking in tongues phenomenon: classical Pentecostal church and early church fathers understanding comapring
Keywords: Teoloģija un reliģiju zinātne