Investēšanas procesu analīze Latvijā:pozitīvie un negatīvie aspekti - Švaglis, Andris (Latvijas Universitāte, 2016)
Maģistra darbā “Investēšanas procesu analīze Latvijā: pozitīvie un negatīvie aspekti” analizēta investīciju dinamika un investīciju apjomu izmaiņas Latvijā pēdējo desmit gadu laikā, izvērtējot investīciju nozīmi tautsaimniecības attīstībā un analizējot ar investēšanas procesu saistītās problēmas. Maģistra darba mērķis ir izpētīt investēšanas tendences Latvijā, atklājot ar to saistītos pozitīvos un negatīvos aspektus, kā arī izstrādāt priekšlikumus investīciju politikas pilnveidošanai, kas vērsta un valsts konkurētspējas palielināšanu. Darbā veikta investēšanas procesu analīze Latvijā, raksturojot galvenās investēšanas tendences dažādos laika posmos (pirms un pēc globālās ekonomiskās krīzes) un investīciju finansēšanas avotus, kā arī izpētīta investīciju nozaru un tehnoloģiskā struktūra, novērtēti investīciju ietekmējošie faktori, parādīta investīciju nozīme tautsaimniecības izaugsmē un atklātas problēmas, kas kavē investīciju piesaisti Latvijā. Darba nobeigumā autors apkopojis secinājumus par investēšanas procesa ietekmi uz tautsaimniecības izaugsmi un konkurētspēju un sniedzis priekšlikumus investīciju politikas pilnveidošanai Latvijā. Atslēgas vārdi: investīcijas, investīciju struktūra, valsts konkurētspēja.

The Master’s Thesis is “Investment process analysis in Latvia: positive and negative aspects” analyzes the dynamics of investment and investment changes in Latvian over the past decade. The Master’s thesis goal is to explore investment trends in Latvian, revealing the associated positive and negative aspects, and to develop proposals for improvement of the investment policy directed at increasing the country's competitiveness. The paper includes analyses of investment trends in Latvia, it industry and geopolitical structure and analysis of the investment environment in Latvia, based on ratings of international organizations and foreign investors’ survey results. In the end author summarized the conclusions of the investment process and it impact on economic growth and competitiveness and to provide proposals for improvement of Latvian investment policy. Keywords: investment, investment structure, national competitiveness.
Investment process analysis in Latvia: positive and negative aspects
Keywords: Ekonomika; investīcijas; investīciju struktūra; valsts konkurētspēja; investīciju politika; investīciju vide