Ģeoloģisko procesu raksturs Praulienas pauguraines ziemeļrietumu daļā holocēnā - Gorodko, Lilija (Latvijas Universitāte, 2017)
Gorodko L., 2017. „Ģeoloģisko procesu raksturs Praulienas pauguraines ziemeļrietumu daļā holocēnā”. Maģistra darbs, Rīga, Latvijas Universitāte, Ģeogrāfijas un Zemes zinātņu fakultāte, Ģeoloģijas nodaļa. Praulienas pauguraine ir viena no Aronas paugurlīdzenumā ģeoloģiski sarežģītākajām teritorijām ar visnotaļ ar artikulētu reljefu. Maģistra darbā pētīta Praulienas pauguraines ziemeļrietumu daļas reljefa ietekme uz holocēna nogulumu raksturu, ezeru aizaugšanu un purvu veidošanos. Pētījuma ietvaros tika veikti lauka darbi, tai skaitā ģeoloģiskā urbšana un zondēšana, kā arī nogulumu karsēšanas zudumu, sporu–putekšņu, kūdras botāniskā sastāva un augu makroskopisko atlieku analīzes un to interpretācija. Augu makroskopisko atlieku un botāniskā sastāva analīzes un to interpretācija. Pētījumā veikto analīžu rezultāti norāda uz to ka Praulienas pauguraines ziemeļrietumu daļā plašie ledāja kušanas ūdeņu ezeri starppauguru ieplakās, ūdens līmenim pazeminoties, holocēna sākumā sadalījās atsevišķos ezeros un seklākie no tiem pakāpeniski aizauga un izveidojās purvi. Ezeru aizaugšanas un purvu veidošanās process turpinās arī mūsdienās. Maģistra darbs satur X lappuses, 15 attēlus, 4 tabulas un 4 pielikumus.

Gorodko L., 2017. „Geological Processes in Northwestern part of Prauliena hummocky area during the Holocene”. Master’s thesis, Rīga, University of Latvia, Faculty of Geography and Earth Sciences, Department of Geology. Sediment layers from lake and bog which are situated in north western part of Prauliena hummocky area have been studied in the frame of Master’s work and changes of paleogeographical conditions during their accumulation in holocene have been reconstructed. Investigation has been based on the field studies, including geological coring and sounding, as well as, sediment Loss on Ignition, pollen, plant macroremain, peat botanical composition analyses. Results of sediment analysis and obtained new quality and precision data allows to conclude that the modern lakes and bogs of the north western part of Prauliena hummocky area at the final stage of the Pleistocene have been connected in one network of several lakes. Master’s thesis contain 56 pages, 15 figures, 4 tables and 4 appendixes.
Geological Processes in Northwestern part of Prauliena hummocky area during the Holocene
Keywords: Ģeoloģija; Praulienas pauguraine; Tīrais purvs; Rāceņu ezers; kūdras nogulumi; paleoveģetācija