Latviešu uzņēmējdarbības sākumi 18. gadsimtā - Medne, Sanita (Latvijas Universitāte, 2010)
Bakalaura darbs „Latviešu uzņēmējdarbības sākumi 18. gadsimtā” rakstīts ar mērķi izpētīt latviešu uzņēmējdarbības 18. gadsimtā veidošanās pamatu, attīstību, un ar to saistītās problēmas. Apskatāmajā laika posmā latviešiem bija grūti uzsākt uzņēmējdarbību, jo viņi joprojām bija nepilntiesīgie Rīgas iedzīvotāji, tādēļ tika dažādi ierobežoti no Rīgas vadības puses. Uzņēmējdarbības uzsākšanai bija nepieciešams gan kapitāls, gan vieta, tādēļ tirdzniecības palīgamatiem un priekšpilsētām bija liela loma tās veidošanās procesā. 18. gadsimta latviešu uzņēmējdarbību jāvērtē ļoti kritiski, jo tajā ir vērojamas gan pozitīvas, gan negatīvas tendences. Pirmkārt, tā vērtējama kā liels latviešu panākums laikā, kad vācieši bija galvenie noteicēji Rīgas tirdzniecībā un saimniecībā, bet otrkārt, kā parādība arī ar negatīviem akcentiem, jo turīgie latvieši mēdza iedzīvoties uz sava amata locekļiem un rādīja vēlmi atdalīties no latviešiem. Uzņēmējdarbība atnesa latviešiem gan stāvokli, gan pašapziņu, tomēr to pārspīlēt un uzskatīt redzamākos uzņēmējus Šteinhauerus par latviešu nacionālo tiesību aizstāvjiem un cīnītājiem nebūtu pareizi.

Bachelor work „The beginnings of Latvian business activities in 18. century” written with aim to research background and growth of Latvian business in 18. century and with that connected problems. In this time was hard to latvians beginn business activities because they still not enjoy all civil rights of Riga and was diferent restrict from lead of Riga. To beginn business activities was need ever capital ever place, that’s vhy help posts of trade and suburbans take big role in beginings of business activities. Latvian business in 18. century need to estimate very critical because there is ever positive ever negative tendencys. Firstly it’s like big latvian purpose in time when primary key-book in trade and menage of Riga was germans, but secondly like phenomenon with negative accents because wealthy latvians used to incur on their members of post and give point to separate of latvians. Business brought latvians ever position ever self-awareness but that’s no reason to overplay and deem the best known businessmans Steinhauers as protector and warrior of latvian national rights.
The beginnings of Latvian business activities in 18th century
Keywords: Vēsture