Metālu oksīdu nanostruktūru sintēze un īpašību izpēte pielietojumam termoelektriskās ierīcēs - Gavars, Dāvis (Latvijas Universitāte, 2023)
Metālu oksīdu nanostruktūru sintēze un īpašību izpēte pielietojumam termoelektriskās ierīcēs. Gavars D., zinātniskie vadītāji vadošā pētniece, Ph. D. Andžāne J. un pētnieks, doktorants Sondors R. Bakalaura darbs, 36 lappuses, 22 attēli, 2 tabulas, 47 literatūras avoti, 1 pielikums. Latviešu valodā. Vara oksīds ir daudzsološs materiāls termoelektrisku ģeneratoru izstrādei ikdienas dzīvei. Bakalaura darba ietvaros tika sagatavoti Cu2O nanovadu tīklojumi uz stikla un vizlas substrātiem no iepriekš, termiski oksidējot vara foliju, sintezētiem CuO nanovadiem. Darbā ir veikta CuO un Cu2O nanovadu morfoloģijas un ķīmiskā sastāva noteikšana un salīdzināšana, izmantojot SEM, XRD un XPS. Tika raksturotas šo paraugu elektriskās un termoelektriskās īpašības uz stikla un vizlas substrātiem. Tika sagatavotas lokanas termoelektriskas plēvītes, iekapsulējot nanovadu tīklojumus polivinilacetātā un polidimetilsiloksānā, raksturota to ietekme uz to elektriskajām un termoelektriskajām īpašībām.

Synthesis and investigation of properties of metal oxide nanostructures for the use in thermoelectric devices. Gavars D., supervisors lead researcher, Ph. D. Andžāne J. and researcher, Ph. D. student Sondors R. Bachelor’s thesis, 36 pages, 22 figures, 2 tables, 47 literature references, 1 appendix. In Latvian. Copper oxide is a promising material in the development of thermoelectric generators for everyday use. Within the framework of this bachelor’s thesis, Cu2O nanowire networks were prepared on glass and mica substrates from previously, through the thermal oxidation of copper foil, synthesized CuO nanowires. The morphology and chemical composition of CuO and Cu2O nanowires has been studied and compared using SEM, XRD and XPS. The electrical and thermoelectric properties of the samples on glass and mica substrates were characterized. Flexible thermoelectric films were prepared by encapsulating nanowire networks in polyvinyl acetate and polydimethylsiloxane and the effect on their electrical and thermoelectric properties was characterized.
Synthesis and investigation of properties of metal oxide nanostructures for the use in thermoelectric devices
Keywords: Ķīmija; CuO NANOVADI; Cu2O NANOVADI; IEKAPSULĒŠANA; TERMOELEKTRISKIE ĢENERATORI