Pelēko kāpu attīstība sukcesijas gaitā Užavas dabas liegumā - Kondratovičs, Emīls (Latvijas Universitāte, 2014)
Pelēkās kāpas ir vieni no apdraudētākajiem biotopiem Eiropā un to efektīvai aizsardzībai ir nepieciešams izzināt to vēsturi un aizaugšanas dinamiku konkrētos piekrastes posmos. Pētījuma mērķis ir noskaidrot Užavas dabas lieguma pelēko kāpu biotopu aizaugšanas tempu un apjomu. Izvirzīta hipotēze, ka straujākā pelēko kāpu aizaugšana notikusi pēdējo 25 gadu laikā. Dabas liegumā „Užava” iekārtoti 13 parauglaukumi kokaudzes, apauguma un veģetācijas pētījumiem. Tajos veikti koku urbumi un gadskārtu mērījumi. Veģetācijas datiem veikta NMDS analīze. Analizēti dažādu laiku kartogrāfiskie materiāli, salīdzinot piekrastes kāpu aizaugumu dažādos laika periodos. Rezultāti parāda, ka straujākā aizaugšana kopš 1930. gada notikusi pēdējo 25 gadu laikā, būtiski ietekmējot kāpu augāja struktūru un sugu sastāvu.

Grey dunes are one of the most endangered habitats in Europe. For conservation, it is essential to find out their history and dynamics of overgrowth. The aim of this research is to find out rate and spatial area of overgrowth in grey dune habitats in Užava Nature Reserve. The hypothesis of the study is that the fastest overgrowth in the grey dunes has occured in last ca. 25 years. In Užava Nature Reserve 13 plots were established for studies of forest stand, undergrowth, and vegetation. Tree core samples and age-ring measurements were made. Vegetation was analysed using NMDS technique. Also a cartographic material analysis was made. As the research results suggest – the fastest overgrowth since 1930 has occurred over the past 25 years, having a significant impact on dune vegetation structure and composition of species.
Evolution of grey dunes over succession in Užava Nature Reserve
Keywords: Bioloģija