Pārspīlējuma leksiskais un sintaktiskais realizējums Plauta komēdijās - Lapē, Gunta (Latvijas Universitāte, 2016)
Bakalaura darba “Pārspīlējuma leksiskais un semantiskais realizējums Plauta komēdijās” veiktajā pētījumā tiek izvirzīts mērķis atklāt un raksturot leksiskos un sintaktiskos paņēmienus, ar kuriem tiek realizēts pārspīlējums Plauta komēdijās. Bakalaura darba teorētiskajā daļā tiek apskatītas romiešu komēdijas un Plauta daiļrades iezīmes. Pārspīlējuma kā paņēmiena radīt komismu nozīme tiek apskatīta Plauta komēdiju kontekstā. Hiperbola tiek izvirzīta kā galvenais leksiskais pārspīlējuma izteikšanas veids, kā arī tiek aplūkota tās nozīme un veidi antīko un mūsdienu teorētiķu skatījumā. Bakalaura darbs analīzes daļā tiek padziļināti pētītas 5 Plauta komēdijas, lai atklātu un raksturotu, kādi leksiskie un sintaktiskie paņēmieni tiek lietoti, lai realizētu pārspīlējumu. Pētījumu rezultātā secināts, ka hiperbola tiek lietota kā galvenais pārspīlējuma izteikšanas paņēmiens, kas atsevišķos gadījumos tiek lietots apvienojumā ar papildus leksiskiem vai sintaktiskiem paņēmieniem. Atslēgvārdi: pārspīlējums, hiperbola, komēdija, Plauts, leksiskie, sintaktiskie paņēmieni.

The objective of the Bachelor thesis “Lexical and Syntactic Use of Hyperbole in Plautine Comedy” is to discover and analize lexical and syntactic devices that are used to express exaggeration in Plautine comedy. The theoretical part of this study deals with the features of Roman and Plautine comedy, as well as with the importance of exaggeration as one of the primary comic devices. Hyperbole is put forward as the principal lexical device to express exaggeration in the works of Plautus. The importance and function of hyperbole is analized from the perspective of classical and comteporary linguists. The analysis part of this study carries out in depth analysis of five comedies of Plautus’ in order to discover, describe and categorize the most frequent use of hyperbole. The research has concluded that hyperbole is used as the primary method to express exaggeration, with the additional use of other various lexical and syntactic devices. Keywords: exaggeration, hyperbole, Plautus, comedy, lexical, syntactic, device.
Lexical and Syntactic Use of Hyperbole in Plautine Comedy
Keywords: Valodniecība; Pārspīlējums; Plauts; Komēdija; hiperbola; leksiskie