Simptomātiskas un subklīniskas koronāro artēriju aterosklerozes prevalence pacientiem ar klīnisku vai iespējamu ģimenes hiperholesterinēmiju - Nykänen, Henri Oskari (Latvijas Universitāte, 2023)
Pamatinformācija: Ģimenes hiperholesterinēmija ir salīdzinoši izplatīta pārmantota slimība pasaules populācijā, un augsts ZBL holesterīns ir labi zināms koronāro artēriju slimības (KAS) riska faktors. Neskatoties uz to, ka tā nav ļoti reti sastopama ģenētiska slimība, KAS izplatība FH pacientu vidū tiek pētīta tikai salīdzinoši nelielos reģionos, un informācija par to ir ierobežota. Mērķi: Pētījuma mērķis bija palielināt zināšanas par aterosklerotiskas s koronāro artēriju slimības (ASKAS) izplatību un novērtēt daudzslāņu CT angiogrāfijas attēlveidošanas ticamību pacientiem ar klīnisku ģimenes hiperholesterinēmiju (FH). Materiāli un metodes: Retrospektīvi tika analizēti datortomogrāfijas angiogrāfijas (CTA) un invazīvās angiogrāfijas (CA) ziņojumi par 329 pacientiem ar Nīderlandes Lipīdu klīnikas tīkla punktu skaitu ≥6. Pamatojoties uz savāktajiem datiem no attēlveidošanas ziņojumiem, tostarp Agatstona punktu skaita un datiem par riska faktoriem (vecums, dzimums, hipertensija, DM, smēķēšana un augstākais jebkad izmērītais ZBL-c, kas iegūts no LRFH datu bāzes) statistiskā analīze tika veikta, izmantojot IBM SPSS programmatūru. Rezultāti: KAS izplatība pētījuma populācijā bija 80,5%. Neobstruktīva KAS bija 29,5% un obstruktīva 51,0% pacientu. Nozīmīga KAS bija 37,4% pacientu. Mēs konstatējām korelāciju jebkurai KAS ar pieaugošu vecumu, jo izplatība nepārtraukti pieauga no 42,9% līdz 94,4% (p <0,001) vecumā no 23 līdz 76 gadiem, un hipertensijas pacientiem bija gandrīz par 20% augstāka KAS izplatība (p <0,001). Obstruktīvas KAS klātbūtne palielinās līdz ar vecumu no 14,3% līdz 80,0% (p<0,001), KAS visbiežāk sastopama pacientiem ar zemāko ZBL (p=0,028), 88,2% DM pacientu ir obstruktīva KAS (p=0,008). Hipertensijas pacientiem KAS bija gandrīz par 20% biežāka, un obstruktīva KAS bija par vairāk nekā 30% biežāka hipertensijas pacientu vidū (p<0,001). Hipertensija pozitīvi korelēja arī ar KAS obstruktīvo pakāpi (p<0,001). Tika konstatēta saistība starp Agatstona punktu skaitu un jebkuras KAS (p<0,001) klātbūtni un jebkuras KAS (p<0,001) apmēru. Pacientiem ar obstruktīvu KAS ir izteikti augstāki Agatstona rādītāji (p<0,001). Tomēr 22,0% pacientu ar Agatston 0 punktiem bija KAS un 7,7% pacientu ar Agatston punktu 0 bija obstruktīva CAD, tādējādi Agatston rādītājs 0 neizslēdz ne KAS, ne obstruktīvas KAS klātbūtni. Secinājums: KAS izplatība ir ļoti augsta FH pacientu vidū. KAS izplatība ievērojami palielinājās, pieaugot vecumam un hipertensijas klātbūtnē. Pārsteidzoši, augstākais dokumentētais ZBL holesterīna līmenis nekorelēja ar KAS. Pacientiem ar obstruktīvu KAS ir proporcionāli augstāks Agatston rādītājs, un jebkura KAS un Agatstona rādītāja apjomam ir arī pozitīva korelācija. Nulles Agatstona rādītājs droši neizslēdza ne KAS, ne obstruktīvas KAS klātbūtni. MSCTA un CA korelācija nebija optimāla.

Background: Familial hypercholesterolemia is a relatively common inherited disorder in the world population and high LDL-c is a well known risk factor for CAD. Despite that it is not a very rare genetic disorder, prevalence of CAD among FH patients is studied only in relatively small regions and information regarding that is scarce . Aims: Aim of the study was to increase knowledge on prevalence of atherosclerotic coronary artery disease (ASCAD) and evaluate reliability of multislice CT angiography imaging among patients with clinical familial hypercholesterolemia (FH). Materials and methods: Computed tomography angiography (CTA) and invasive angiography (CA) reports of 329 patients with Dutch Lipid Clinic Network score ≥6 were retrospectively analyzed. Based on collected data from imaging reports, including Agatston score and data regarding risk factors; age, gender, hypertension, DM, smoking and highest ever measured LDL-c collected from a database of LRFH, statistical analysis was performed using IBM SPSS software. Results: Prevalence of CAD among the study population was 80.5%. Nonobstructive CAD was present in 29.5% and obstructive 51.0% of patients. Significant CAD was present in 37.4% of patients. We established a correlation of any CAD with increasing age as prevalence rises steadily from 42.9% to 94.4% (p<0.001) from 23 to 76 years and hypertensive patients had nearly 20% higher CAD prevalence (p<0.001). Presence of obstructive CAD rises with increasing age from 14.3% to 80.0% (p<0.001), CAD is most prevalent in patients with lowest LDL-c (p=0.028), 88.2% of DM patients have obstructive CAD (p=0.008). Hypertensive patients had CAD nearly 20% more and obstructive CAD was over 30% more common among hypertensive patients (p<0.001). Hypertension correlated positively with the extent obstructive of CAD as well (p<0.001). Association between Agatston score and presence of any CAD (p<0.001) and extent of any CAD (p<0.001) was established. Patients with obstructive CAD have clearly higher Agatston scores (p<0.001). However, 22.0% of patients with Agatston score 0 had CAD present and 7.7% of patients with Agatston score 0 had obstructive CAD, thus Agatston score 0 does not exclude neither presence of any CAD nor obstructive CAD. Conclusion: Prevalence of CAD is very high among FH patients. CAD prevalence was significantly increased with increasing age and in presence of hypertension. Surprisingly, the highest documented LDL-c did not positively correlate with CAD. Patients with obstructive CAD have proportionally higher Agatston score and extent of any CAD and Agatston score have positive correlation as well. Zero Agatston score did not safely exclude neither presence of CAD nor obstructive CAD. Correlation of MSCTA and CA was not optimal.
Prevalence of symptomatic and subclinical atherosclerotic coronary artery disease in patients with clinical or suspected familal hypercholesterolemia
Keywords: Medicīna; Familial hypercholesterolemia; Coronary artery disease; LDL; Atherosclerosis