Ekonomiskā nevienlīdzība un virzība uz konverģenci. Latvijas ekonomiskā attīstība pēc iestāšanās Eiropas Savienībā - Vanags, Egīls (Latvijas Universitāte, 2024)
Ekonomiskās nevienlīdzības Eiropas Savienības (ES) dalībvalstu starpā ir bijis aktuāls temats pēdējos divdesmit gadus. Atšķirība un nevienlīdzība starp dalībvalstīm vienmēr bijusi ievērojama. Lielās dalībvalstis galvenokārt ir izmantojušas privilēģijas visās jomās un vienmēr atbīdījušas mazās un attīstības valstis sāņus. Latvija, kopā ar tās Baltijas kaimiņiem, kļuva par ES dalībvalsti 2004.gadā, un ir piedzīvojusi ievērojamu ekonomisko izaugsmi. Pēc iestāšanās pasaulē ir notikuši daudz ekonomiski ievērojami šoki. Par spīti tiem, ar ES ekonomisko rīku palīdzību, Latvija ir konstanti attīstījusies uz priekšu, kas ir apstiprināts ar statistikas datiem. Šis diplomdarbs analizē ekonomisko informāciju no vairākiem aspektiem un sniedz kopsavilkumu par Latvijas ekonomisko attistību pēc iestāšanās ES. Kopā ar personīgām intervijām ar ES lietu ekspertiem, šis darbs izdarīs secinājumus un dos ieteikumus, kuri nepieciešami, lai veicinātu tuvināšanos un konverģenci starp dalībvalstīm, un ES turpinātu pastāvēt kā pilnvērtīga savienība nākotnē un spētu konkurēt ar globālajiem spēlētājiem.

Economic discrepancies between European Union (EU) members have been a particular subject for the last two decades. Inequality and differences among the member countries have always been significant. The more developed and economically strong core countries have been enjoying privileges in all aspects, and they have never been shy of using them. Latvia together with its Baltic neighbors became part of EU in 2004 and after that has experienced noteworthy economic development. There have been significant obstacles along the way that have happened globally and left significant economic impact on everyone. But, nevertheless, Latvia, with the help of EU economic incentives, has been moving in the positive direction, which is supported by statistical data. This thesis is analyzing economic data for various aspects and deriving conclusions of how the economic development of Latvia has been after the EU accession. Together with personal interviews with experts in the field of EU, this working paper will provide suggestions, which will help further encourage and build convergence among the member countries so that the EU continues to function as unified society in the future and is able to compete in the global economic arena.
Economic Inequality and Moving towards Convergence. Economic Development of Latvia after Joining the EU
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; Eiropas Savienība; nevienlīdzība; atšķirība; konverģence; Latvija