Zīlīšu dzimtas Paridae rudens migrācijas raksturojums Papē: pārmaiņas fenoloģijā un demogrāfijā - Freiberga, Inga (Latvijas Universitāte, 2013)
Pētījuma rezultāti rāda, ka migrācijas norisē nav vērojamas būtiskas pārmaiņas. Tikai pelēkā zīlīte (Poecile montanus) uzrāda būtisku tendenci kādā no migrācijas posmiem migrēt agrāk. Arī starp mātītēm un tēviņiem nav būtisku atšķirību migrācijas norisē. Nedaudz ir palielinājusies lielo zīlīšu (Parus major) tēviņu proporcija rudens migrācijā. Veicot korelācijas analīzi starp vidējo gaisa temperatūru un migrācijas norisi bija redzams, ka meža zīlītei (Periparus ater) un pelēkajai zīlītei migrācijas norisi ietekmē vidējā gaisa temperatūra septembrī, bet lielajai zīlītei vidējā gaisa temperatūra oktobrī. Veicot fluktuāciju indeksa aprēķinus apstiprināta jau iepriekšējos pētījumos izvirzītā hipotēze, ka cekulzīlīte (Lophophanes cristatus) ir daļēji migrējoša suga, kura var veidot invāzijas.

The research results show no overall changes in migration timing. Only willow tit (Poecile montanus) shows statistically significant trend to onset the migration earlier (for the first 5% of birds). No significant diferences were found in migration timing between males and females. However there is a slight increase in the proportion of great tit (Parus major) males in autumn migration. Correlation analysis using mean air temperature and the migration process showed that coal tit (Periparus ater) and willow tit migration time is affected by air temperature in September. Similarly, it appears that for great tits, average air temperature at the beginning of October is more important. Additionaly fluctuations index calculations confirmed earlier scientific hypothesis that the crested tit (Lophophanes cristatus) is a partially migratory species with high probability to made an irruptive movements.
Characteristics, changes in timing and demography of family Paridae autumn migration
Keywords: Bioloģija