AS “Mapon” finanšu analīze - Šilēna, Elizabete Raimonda (Latvijas Universitāte, 2025)
Bakalaura darba mērķis ir veikt AS “Mapon” finanšu analīzi, izmantojot finanšu rādītāju aprēķinus, un izstrādāt priekšlikumus uzņēmuma finanšu rādītāju un darbības efektivitātes uzlabošanai. Darba ietvarā uzņēmumam AS “Mapon” tika analizēts periods no 2020. gada līdz 2023. gadam. Bakalaura darbs ir strukturēts trīs nodaļās, secinājumos un priekšlikumos. Darbā ir iekļauti 30 avoti un izmantotā literatūra. Pirmajā nodaļā tiek apskatīts pētāmais objekts, tā darbības joma un esošais stāvoklis, un nozares vispārīgs raksturojums. Otrajā nodaļā tiek raksturoti finanšu analīzes teorētiskie aspekti, izmantojamās metodes, analīžu un koeficientu pielietojums un aprēķins. Trešajā nodaļā tiek atspoguļoti finanšu analīzes rezultāti no horizontālās un vertikālās analīzes un koeficientu aprēķina, un sniegts interpretējums par iegūtajiem datiem. Bakalaura darbā tika secināts, ka finanšu analīze ir nozīmīgs rīks uzņēmuma finansiālās situācijas noskaidrošanai, vadības lēmumu pieņemšanai, problēmsituāciju identificēšanai un nākotnes attīstībai, tika noteikts, ka AS “Mapon” no 2020. gada līdz 2023. gadam ir bijusi stabila finansiālā situācija, uzņēmums ir likvīds un maksātspējīgs. Darbs sastāv no 64 lappusēm un 10 pielikumiem. Atslēgvārdi: finanšu analīze, finanšu rādītāji, rentabilitāte, finanšu ilgtspējība, kapitāla struktūra, likviditāte.

The aim of the bachelor's thesis is to perform a financial analysis of JSC "Mapon" using calculations of financial indicators, and to develop proposals for improving the company's financial indicators and operational efficiency. Within the bachelor's thesis the period from year 2020 to 2023 was analysed for the company JSC “Mapon”. The bachelor's thesis is structured in three chapters, conclusions and proposals, it includes 30 sources and literature. The first chapter discusses the object, its scope and current state, and a general description of the industry. The second chapter describes the theoretical aspects of financial analysis, the methods used, the application and calculation of analyses and coefficients. The third chapter reflects the results of financial analysis from horizontal and vertical analysis and coefficient calculation and provides an interpretation of the obtained data. The bachelor's thesis concluded that financial analysis is an important tool for clarifying the financial situation of a company, making management decisions, identifying problem situations and future development, it was determined that JSC "Mapon" had a stable financial situation from year 2020 to 2023, the company is liquid and solvent. The thesis consists of 64 pages and 10 appendices. Keywords: financial analysis, financial indicators, profitability, financial sustainability, capital structure, liquidity.
Financial analysis of the JSC “Mapon”
Keywords: Ekonomika un uzņēmējdarbība; finanšu analīze; finanšu rādītāji; rentabilitāte; finanšu ilgtspējība; kapitāla struktūra