Biomasas termiskās sadalīšanās modelēšana ar aktivācijas enerģijas sadalījuma funkciju - Romanovska, Meldra (Latvijas Universitāte, 2018)
Darbā apskatīts viens no termiskās dekompozīcijas matemātisko modeļu veidiem pie pieņēmuma par degšanas procesa paralēlo multireakciju dabu. Pētāmais objekts ir biomasa; tiek parādīts, kā iespējams interpretēt biomasas degšanu caur reakciju kinētisko parametru sadalījuma likumu. Modelim demonstrēti vienkāršojumi un pielāgojumi tipisku problēmsituāciju gadījumos, kā arī skaitliski rezultāti, kas apliecina modeļa pamatotību. Šis modelis tiek uzskatīts par svarīgu rīku ilgtspējīgu, ekoloģisku energoresursu izpētē un attīstībā.

This paper focuses on studying thermal decomposition via mathematical model when the physical phenomena is assumed to be a multi parallel reaction process. The matter of interest is biomass; it is shown how to interpret thermal decomposition of biomass through kinetic parameter distribution laws. Simplifications to the model and adaptability of it is demonstrated for commonly encountered modelling challenges, while validity of the model can be observed in numerical research. Overall, it is an important tool in quest for more sustainable and ecological energy resources.
Modelling thermal decomposition of biomass using distributed activation energy model
Keywords: Matemātika; aktivācijas enerģija; sadalīta aktivācijas enerģija (DAE); biomasa; energoresursi; matemātiskais modelis