Degradēto teritoriju revitalizācija Rīgas pilsētas ilgtspējīgas attīstības veicināšanai - Eihenbauma, Anda (Latvijas Universitāte, 2009)
Bakalaura darbā aprakstīts un analizēts degradētās teritorijas jēdziens un revitalizācijas jeb atjaunošanas process, tā galvenie soļi un ietekme uz Rīgas pilsētas virzību uz ilgtspējīgas attīstības politiku. Darbā apzināti arī galvenie šķēršļi un revitalizāciju ietekmējošie faktori, izvērtējot iespējamās rīcības un līdzekļus šo šķēršļu mazināšanai. Tā kā tēma par degradēto teritoriju revitalizāciju pasaulē pēdējo gadu laikā ir aktualizējusies, tad darbā sīkāk pētīta tieši Rīgas pilsētas attieksme un līdz šim paveiktais šo aktuālo jautājumu risināšanā. Sakarā ar to, ka Rīgas pilsētai un Latvijai kopumā ir salīdzinoši maza pieredze saistībā ar degradēto teritoriju atjaunošanu un attīstīšanu, darbā pētīta arī citu valstu pieredze un iespējamība šo ārvalstu praksi piemērot un ieteikt Rīgas situācijas uzlabošanai. Lai gan Rīgas pilsētā degradēto teritoriju revitalizācijas jautājums nestāv uz vietas, joprojām pastāv ļoti daudz šķēršļu un nepilnību, kas ierobežo revitalizācijas projektu attīstīšanu un investoru interesi ieguldīt līdzekļus mūsu pilsētas sakārtošanā, kas būtu līdzeklis Rīgas pilsētas ilgtspējīgas attīstības veicināšanai. Atslēgvārdi: degradēta teritorija, revitalizācija, Rīgas pilsēta, pilsētas ilgtspējīga attīstība, citu valstu pieredze.

This Bachelor Paper (BA) describes a concept of brownfields and their revitalization process, the main steps and effects to Riga city sustainable developement policy. In this BA Paper there is gathered the information about main obstacles and affecting factors of revitalization, exploring necessary actions to reduce the obstacles. As the issue of brownfield revitalization has become more actual in the whole world, this paper highlights Riga’s attitude towards it, as well as it’s contribution in this matter so far. Since Riga city has quite an inconsiderable experience in brownfield revitalization, this BA Paper also describes another countries expierence in revitalization process. Although questions about brownfield revitalization in Riga city are being updated from time to time, there are still lots of barriers and imperfections which restrict brownfield revitalization and investors’ interests in developing the city. Keywords: brownfield, revitalization, Riga city, sustainable development, other countries experience.
Revitalization of Rundown Areas as a Tool for Sustainable Development of Riga City
Keywords: Ģeogrāfija