Pacientes aprūpe ar maksts atrofiju - Jermacāne, Samanta (Latvijas Universitāte, 2024)
Darba autores izvēlētā tēma ir "Pacientes aprūpe ar maksts atrofiju". Tēmas aktualitāte tiek pamatota ar to, ka gandrīz katru sievieti jebkurā dzīves laikā var skart maksts atrofija un ar to saistītie simptomi, kas, tādējādi, potenciāli būtiski ietekmē pacientes dzīves kvalitāti. Darba mērķis ir noskaidrot pacientes aprūpi ar maksts atrofiju. Lai sniegtu atbildi uz pētījumā izvirzīto jautājumu - "Kāda ir pacientes aprūpe ar maksts atrofiju?", tiek apskatīta teorija, kas saistīta ar to, definēti galvenie termini, veikts pētījums pēc kvantitatīvās pētniecības metodes, anketējot pacientes ar vai bez maksts atrofijas simptomiem. Apokopojot pētījumā iegūtos datus, tika noskaidrots, ka visbiežāk pacientes nav informētas par to, kas ir maksts atrofija, kādi ir tās izraisītājfaktori, simptomi, kuriem jāpievērš uzmanība, sākotnēji saskaroties ar to, lai uzlabotu intīmās veselības stāvokli. Pacientēm ar maksts atrofiju aprūpes procesā svarīgakie aspekti ir, izglītošana par aprūpes procesā veiktajām procedūrām, kā arī intimātes, vides un emocionālā atbalsta nodrošināšana.

Bachelor topic is "Patient care with vaginal athropy". Bachelors topic is based on that almost every woman in hers lifetime could get in contact with vaginal athrophy and it`s symptoms, which can affect patients quality of life. Bachelors goal is to understand patients care with vaginal athrophy. To answer research question "What is the care for patients with vaginal athrophy? ", research author analises theory about it, defines main definitions, and does a kvantitative research methode by doing a survey for patients with or without vaginal athrophy. Analyzing research data, author concludes that most of the times, patients are not informed about vaginal athrophy, it`s causative factors and symptoms that should be paid attention to in the initial encounter in order to improve the state of intimate health. For patients with vaginal athrophy the most important apsects of the care process is educating about every step of the procedures, as well as providing intimacy, environment and emotional support.
Patient care with vaginal athropy
Keywords: Veselības un sporta zinātnes; maksts atrofija; paciente; pacientes aprūpe; dzīves kvalitāte