Celtniecības nozares ekonomiskās izaugsmes iespējas - Vasils, Edgars (Latvijas Universitāte, 2007)
Diplomdarba mērķis ir uz būvniecības nozares analīzes pamata konstatēt celtniecības nozares ekonomiskās izaugsmes iespējas, līdz ar to diplomdarbā sniegts vispārējs celtniecības jomas raksturojums kā arī atklāta nozares specifika tautsaimniecībā. Lai novērtētu izaugsmes iespējas, tiek raksturoti izaugsmes tempi, pieauguma tempi, tostarp analizēta celtniecības nozares ekonomiskā darbība, būvniecības finansēšanas avoti, pasūtītāji un galaprodukta kvalitāte. Diplomdarba gaitā tiek izceltas celtniecības nozares attīstības problēmas, piemēram, konstatēts darbaspēka trūkums. Jāatzīst, ka celtniecības straujo pieaugumu ietekmēja lielā struktūrfondu līdzekļu plūsma dažādiem infrastruktūras objektiem. Mājokļu būvniecību un attīstību tirgus ekonomikas apstākļos nosaka pieprasījums un piedāvājums. Celtniecības gala produkts, t.i. ēkas un būves, ietekmē arī tautsaimniecības konkurētspēju. Līdz ar to kāpj visu tautsaimniecības nozaru pasūtījumi būvniecībai, visvairāk jau tas skar infrastruktūras objektus. Cenu stabilizēšanās nekustamo īpašumu tirgū piebremzētu būvniecības izmaksu straujo kāpumu un tā ietekmi uz ražotāju cenām un arī uz patēriņa preču cenām. Latvijā bieži vien tik dibināts uzņēmums tikai viena projekta realizēšanai. Neviens nenes atbildību par nekvalitatīvi veiktu darbu, ja uzņēmums, kurš būvējis, jau vairs neeksistē. Rodas privāto pasūtītāju neuzticēšanās, jo cilvēkiem bieži nav kur vērsties, lai novērstu defektus. Celtniecībā trūkst kvalificētu darbinieku, visā Latvijā ir daudz brīvu darba vietu. Darba devējiem vienlīdz trūkst kvalificētu speciālistu, palīgstrādnieku un sezonas darbu darītāju. Kā risinājums kadru problēmai, ir viesstrādnieku ievešana, bet Latvijā tas ir dārgs un birokrātisks process. Tas kļūst par nozīmīgu ierobežojumu investīciju piesaistīšanā, mazina ārvalstu kapitāla interesi par Latvijas ekonomiku.

The target of this diploma work – on the alalysis of building sector find the economic development possibilities of building sector, wherewith in diploma’s work is offered general characterization of building sector, as well as were discovered the specific features of sector in national economy. To assess a development possibilities, were characterized speed of development, speed of increment, among them were analysed economic activity of building sector, building financing sources, customers and quality of end-product. In diploma work were marked out development problems of building sector, e.g., to estabilish the labour shortage. The high speed development of building were affected by steram of large resources of structural funds for different infrastructure objects. Homes building and development in market economy situation to define demand and supply. The end-product of building, e.g., houses and buildings, are affected national economy too. Wherewith to increase building orders of all national economy sectors, mainly that affect a infrastructure objects. Stabilization of realty prices to slow down high increased building costs and it impact on the producer’s price and commodities price. One project enterprises are frequent in Latvia. Nobody are not to bring responsibility for low-grade work, because builder non exist any more. Private customers distrustfulness are incurred, because them hasn’t office which clear faults. Building sector has missing qualified staff and there are a lot free work places. Employers has equally missed qualified stuff, unskilled workers and seasonal workers. Guest workers are one of solutions of problem, but process are too expensive and bureaucratical. That became on a important limitation of investment’s attraction, to diminish foreign countries interests about Latvia’s economics.
Apportunities for economic development in building industry
Keywords: Finanšu menedžments