Akomodācijas un verģences sistēmas darbības traucējumu izplatība Azerbaidžānā - Musayev, Rufat (Latvijas Universitāte, 2020)
Maģistra darb ir uzrakstīts angļu valodā uz 35 lpp. Tas satur 19 tabulas, 2 pielikumus un 16 atsauces uz literatūras avotiem. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt akomodācijas un verģences traucējumu izplatību un veidus Azerbaidžānas galvaspilsētas baku studentu vidū. Pētījumā piedalījās 192 dalībnieki (15-36 g.v.). Visiem tika veikta bezmaksas redzes pārbaude, kur detalizēti tika izvērtēta refrakcija, akomodācija un verģence. Rezultāti parāda, ka 51 ± 4 % dalībniekiem novēro dažāda veida akomodācijas un verģences darbības traucējumus vai to kombinācijas. Visbiežāk novērotās problēmas ir akomodācijas ekscess un konverģences nepietiekamība. Netiek novērota dzimuma un vecuma ietekme uz akomodācijas un verģences darbības traucējumu izplatību.

The Master thesis is written in English on 35 pages. It contains 19 tables, 2 appendixes, and 16 references. The aim of the thesis is to investigate the prevalence and types of accommodative and vergence dysfunctions among students in Baku city capital of Azerbaijan. 192 participants (15-36 years old) had participated in free eye examinations where detailed refractive, accommodative and vergence examination was performed. The results demonstrate that 51 ± 4% of participants have accommodative or vergence dysfunctions or their combinations. The most dominant dysfunctions are accommodative excess and convergence insufficiency. There are no effect of gender or age of the participant on the prevalence of the accommodative and vergence dysfunction.
The Prevalence of Accommodative and Vergence Dysfunctions in Azerbaijan
Keywords: Fizika; prevalence; accommodative dysfunctions; vergence dysfunctions; ocular refraction