No biomasas atkritumiem iegūtas hidroogles izmantošanas potenciāls piesārņotājvielu sorbcijai - Borska, Eva (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba ietvaros tika pētīta biomasas atkritumu potenciālā iespēja izmantošanai šķīdumu attīrīšanai no dažādām piesārņotājvielām - biogēniem elementiem, krāsvielām, nenoārdāmiem savienojumiem (smagajiem metāliem), biomasu pārveidojot par hidroogli ar hidrotermālās karbonizācijas metodes palīdzību. Tika salīdzinātas ne tikai dažādas biomasas izmantošanas iespējas hidroogles sintēzei, bet arī apskatītas hidroogles modifikācijas metodes, un pētīta šo iegūto materiālu sorbcijas spējas smagajiem metāliem, katjonu grupas krāsvielai un fosfātjoniem. Pētījuma rezultātā noskaidrotas konkrētajām piesārņotājvielām atbilstošāk izmantojamās hidroogles, analizēts sorbcijas raksturs pēc Freindliha un Lengmīra matemātiskajiem modeļiem, un apskatīta modifikāciju ietekme uz sorbcijas efektivitāti, atklājot tās būtisko ietekmi piesārņotājvielu attīrīšanas procesos un plašās iespējas turpmākiem pētījumiem. Darba apjoms: 78 lapaspuses, 35 attēli, 6 tabulas, 1.pielikums, kā arī atsauces uz 44 literatūras avotiem. Atslēgvārdi: Hidroogle, sorbcija, hidroogles modifikācija, varš, hroms, metilēnzilais, fosfātjoni.

As part of the Bachelor's work, the potential for biomass waste to be used to purify solutions from a variety of pollutants - biogenic elements, colorants, non- degradable compounds (heavy metals) - was explored, transforming biomass into hydrocarbon by hydrothermal carbonization method. As well as the different options for using biomass for hydrocarbon synthesis, hydrocarbon modification techniques were also considered and the sorption capacity of these derived materials for heavy metals, cation group colourant and phosphate ions was investigated. The study has identified the hydrocarbon used more appropriately for the pollutants in question, analysed the sorption nature according to Freindlich and Langmir mathematical models, and looked at the impact of modifications on the effectiveness of sorption, revealing its significant impact in pollutant purification processes and the wide scope for further studies. Bachelor work contains of 78 pages, 35 figures, 6 tables, 1 attachment and there are 44 references. Key words: hydrochar, sorption, hydrochar modification, copper, chromium, methylene blue, phosphate ions.
Biomass hydrochar application for removal of pollutants
Keywords: Vides zinātne; hidroogle; sorbcija; hidroogles modifikācija; varš; hroms