Režģa dinamikas rentgenabsorbcijas spektroskopija metālos ar kubiskām un heksagonālām struktūrām - Dimitrijevs, Vitalijs (Latvijas Universitāte, 2022)
Režģa dinamikas rentgenabsorbcijas spektroskopija metālos ar kubiskām un heksagonālām struktūrām. Dimitrijevs. V., Darba vadītāji Dr. phys. Aleksejs Kuzmins un pētniece Mg. chem Aina Semjonova. Bakalaura darbs, 41 lappuses, 26 attēli, 5 tabulas 35 literatūras avoti, 7 pielikumi. Latviešu valodā. Darbā ir analizēta kadmija, molibdēna un cinka režģa dinamika, izmantojot apgrieztas Monte-Karlo un Molekulāras Dinamikas metodes. Analizējot kadmija, molibdēna un cinka K malas rentgenabsorbcijas spektra sīksturktūru (EXAFS) ar apgrieztas Monte-Karlo metodi, tika iegūti relatīvi vidēji kvadrātiski novietojumi (MSRD) atomu pāriem Cd-Cd, Mo-Mo un Zn-Zn. Tika iegūta MSRD atkarība no temperatūras un starpatomu attāluma. Salīdzināšanai tikai izmantota Molekulāras Dinamikas metode.

“X-ray absorption spectroscopy of lattice dynamics in metals with cubic and hexagonal structures”. Dimitrijevs. V., supervisors Dr. phys. Aleksejs Kuzmins, researcher Mg. chem. Aina Semjonova. Bachelor work, 41 pages, 26 figures, 5 tables, 35 literature references, 7 appendices. In Latvian. In this work, lattice dynamics of cadmium, molybdenum and zinc were analyzed using Reverse Monte Carlo and Molecular Dynamics methods. Mean-Square Relative Displacements (MSRD) for Cd-Cd, Mo-Mo and Zn-Zn atom pairs were obtained by the reverse Monte Carlo simulations from the analysis of the experimental Extended X-Ray Absorption Fine Structure (EXAFS) spectra, measured at the Cd, Mo, and Zn K-edges. The dependence of the MSRDs on temperature and interatomic distance length was analysed. Molecular Dynamics simulations were used for comparison.
X-ray absorption spectroscopy of lattice dynamics in metals with cubic and hexagonal structures
Keywords: Ķīmija; EXAFS; RELATĪVAIS VIDĒJAIS KVADRĀTISKAIS NOVIETOJUMS; REŽĢA DINAMIKA; AGRIEZTĀ MONTE-KARLO; KADMIJS