Fiziskā un psihoemocionālā slodze farmaceitiem un veselības veicināšanas pasākumi - Jarberija , Jolanta (Latvijas Universitāte, 2022)
Farmaceitu darbs ir ļoti smags, gan fiziski, gan emocionāli. Pastāvīgi zvanošs tālrunis, pacientu konsultēšana, monotons darbs ar recepšu un bezrecepšu medikamentiem, smaga fiziskā slodze uz muguru un kājām, ilgās stundas pavadītas pie datora ekrāna ar nepiemērotu apgaismojumu, spēj atstāt uz farmaceitiem un farmācijas sfērā strādājošiem darbiniekiem negatīvas sekas gan mentali, gan fiziski. Aptiekas darbinieku vidū neskaidrība par darba turpināšanu, liela darba slodze, neliels darbinieku skaits un nespēja atjaunināt un uzlabot profesionālo kompetenci ir nozīmīgi stresa faktori, kas ietekmē veselību kopumā. Šī darba mērķis bija analizēt fizisko un psihoemocionālo slodzi farmaceitiem, un izstrādāt veselības veicināšanas pasākumus. Pētījumā tika analizēta zinātniskā literatūra, tika veikta farmaceitu/ farmaceitu asistentu aptauja. Darba rezultāti, rāda, ka kopumā farmaceiti un farmācijas asistenti ir fiziski pārslogoti ikdienas darbā, kā arī psihoemocionālā slodzē ir ļoti liela starp aptiekas darbiniekiem.

The work of pharmacists is very hard, both physically and emotionally. A constantly ringing phone, consulting patients, monotonous work with prescription and over-the-counter medications, heavy physical activity on the back and legs, long hours spent at the computer screen with inadequate lighting, can leave negative mental and physical consequences for pharmacists and pharmaceutical workers. Uncertainty about the continuation of work, a large workload, a small number of employees and the inability to update and improve professional competence are important stressors affecting the health of pharmaceutical employees. The aim of this work was to analyze the physical and psycho-emotional burden on pharmacists and to develop health promotion measures. The study analyzed scientific literature and conducted a survey of pharmacists / pharmacist assistants. The results of the work show that, in general, pharmacists and pharmacy assistants are physically overwhelmed by daily work, as well as the psycho-emotional load is very high among pharmacy staff.
Physical and psychoemotional load on a pharmacist and health facilitation measures
Keywords: Farmācija; Stress; spriedze; fiziska slodze; veselības veicināšana