Tiesības uz veselības aprūpi sociāli atbildīgā valstī - Tjarve, Jānis (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darbā pētīts sociāli atbildīgas valsts princips personu tiesību uz veselības aprūpi kontekstā un šī principa sasaiste ar sociālo realitāti. Valsts garantē personu tiesību uz veselības aprūpi aizsardzību, taču tajā pašā laikā negarantē to, ka ikviens būs vesels. Valsts pienākumu rūpēties par personu veselības aizsardzību uzsver kompensējamo medikamentu programma, taču dažiem pacientiem šajā programmā paredzētie līdzekļi dažkārt vai nu nav efektīvi, vai iedarbojas ar negatīvām blaknēm, tādā veidā personas, kurām medikamenti ir nepieciešami, ne vienmēr var efektīvi rūpēties par savu atveseļošanos, lietojot zāles, kuras kompensē valsts. Darba ietvaros ir pētīts ārvalstu tiesību aktu regulējums, kas attiecas uz valsts pienākumu rūpēties par iedzīvotāju veselību. Veikta Eiropas Cilvēktiesību tiesas, kā arī Satversmes tiesas nolēmumu atziņu, kas attiecas uz sociāli atbildīgas valsts pienākuma rūpēties par iedzīvotāju veselību, kā arī administratīvās tiesas nolēmumu analīze. Autora ieskatā sociāli atbildīgai valstij ir jārūpējas par iedzīvotāju veselību iespējami augstākajā līmenī, tādā veidā nodrošinot iedzīvotāju labklājības izaugsmi, drošības sajūtu un apziņu, ka valstij rūp ikviens cilvēks, tostarp cilvēki ar retajām slimībām.

In master's thesis the author studied the principle of a socially responsible state (welfare state) in the context of the right of individuals to healthcare and the connection of this principle with social reality. The state guarantees the protection of individuals' right to healthcare, but at the same time it does not guarantee that everyone will be healthy. The state's responsibility to take care of the health of individuals is emphasized by the compensable medicine programme, but for some patients, medicines prescribed in this programme are sometimes either not effective or have negative side effects, so that people who need drugs cannot always take care of their recovery effectively by using drugs reimbursed by the state. As part of the work, the author studied the regulation of foreign legal acts, which refers to the state's duty to take care of the health of the population. The author made an analysis of the judgement and decisions of the European Court of Human Rights, as well as the Constitutional Court of the Republic of Latvia, which refer to the obligation of a socially responsible state to take care of the citizens' health, also decisions and judgement of administrative court. Author believes that a socially responsible state must take care of the health of the population at the highest possible level, thus ensuring the growth of the population's well being, a sense of security and the awareness that the state cares for every person, including people with rare diseases.
Healthcare rights in a socially responsible country
Keywords: Juridiskā zinātne; sociāli atbildīga valsts; veselības aprūpe; kompensējamie medikamenti; retās slimības; cilvēktiesības