Saules stacija kā atbalsts ūdeņraža elektrostacijai: tehnoloģisko uzlabojumu un ekonomiskā izdevīguma izpēte - Lūsis, Rolands (Latvijas Universitāte, 2024)
Šis bakalaura darbs analizē saules staciju kā atbalstu ūdeņraža stacijām, koncentrējoties uz tehnoloģiskiem uzlabojumiem. Pētījuma mērķis ir novērtēt saules enerģijas un ūdeņraža sistēmu integrācijas efektivitāti un uzticamību, samazinot atkarību no fosilajiem kurināmiem. Hipotēze ir, ka šāda integrācija veicina ilgtspējīgu enerģijas risinājumu attīstību un pieejamību. Autors veic inženierprojektu, izmantojot SIA “SUNWISE” un “Thyssenkrupp Nucera” risinājumus. Pētījuma metodes ietver literatūras analīzi, ekonomiskos modeļus un empīriskos datus. Projekta mērķis ir izstrādāt integrētu sistēmu, kas apvieno saules elektrostaciju ar ūdeņraža jaudas staciju, izmantojot saules enerģiju ūdeņraža ražošanai elektrolīzes ceļā.

This bachelor's thesis analyzes solar power stations as support for hydrogen stations, focusing on technological improvements. The aim is to evaluate the efficiency and reliability of integrating solar energy and hydrogen systems, reducing dependence on fossil fuels. The hypothesis is that such integration promotes sustainable energy solutions. The author conducts an engineering project using solutions from SIA “UNWISE” and “Thyssenkrupp Nucera.” The methods include literature analysis, economic models, and empirical data. The goal is to develop an integrated system combining a solar power station with a hydrogen power station, using solar energy for hydrogen production via electrolysis.
Solar Energy Systems as a Sustainable Support for Hydrogen Power Plants: Technological Advancements and Economic Viability
Keywords: Inženierzinātne; atjaunojamā enerģija; saules-ūdeņraža integrācija; enerģijas ilgtspēja; oglekļa samazināšana