Bērnu agrīnās smēķēšanas problēmas bērnu namā „Pīlādzītis” un sociālā pedagoga darbība tās novēršanā. - Ķeza, Miervaldis (Latvijas Universitāte, 2006)
Diplomdarba mērķis: Izzināt psiholoģiskos un sociālos nosacījumus agrīnai smēķēšanas uzsākšanai bērnu vidū un analizēt sociālā pedagoga darbību tās samazināšanā bērnu namā „Pīlādzītis”. Hipotēze: Sociālā pedagoga darbs pozitīvi ietekmē bērnus un samazina agrīno smēķēšanu. Darba apjoms: kopumā satur 72.lpp., no tām: teorētiskajā daļā – 33 lpp., praktiskajā daļā – 21 lpp., literatūras avoti – 33, attēli - 12, pielikumi. 21. Atslēgas vārdi: agrīnā smēķēšana, sociālā pedagoga darbība. Izmantojot gūto pieredzi, strādājot bērnu namā par direktoru, autors pētījis un analizējis bērnu agrīnās smēķēšanas problēmas bērnu vidū un sociālā pedagoga darbību tās novēršanā. Pirmajā daļā atklāta smēķēšanas izplatība un sekas, balstoties uz D. Simpsona, I. Kundas u.c. autoru atziņām. Otrajā daļā raksturotas pusaudžu vecumposma attīstības īpatnības un to saistība ar agrīno smēķēšanu, pamatojoties uz I. Puškareva, E. Ēriksona, I. Kona u.c.autoru atziņām. Trešajā daļā atklāta sociālā pedagoga darbība bērnu agrīnās smēķēšanas novēršanā, pamatojoties uz I. Plaudes atziņām, pētīšanas metodes, pamatojoties uz Dz. Albrehtas atziņām. Iekļauts arī pētījums par bērnu agrīnās smēķēšanas problēmām bērnu namā „Pīlādzītis” un sociālā pedagoga darbību tās novēršanā. Darbs adresēts: sociāliem pedagogiem darbā ar bērnu nama bērniem agrīnās smēķēšanas novēršanā.

The aim of the Paper is to find out the psychological and social terms for beginning of early smoking among the children and to analyze the activity of social pedagogue in its decreasing in the children’s home “Piladzitis”. Hypothesis: The activity of the social pedagogue is working on the children positively and decreases the early smoking. There are 72 pages , 33 pages of them - in the theoretical part and 21 pages in the practical part , 33 sources of literature, 12 illustrations and 21 appendices in the Bachelor’s Paper. Key words: early smoking, activity of social pedagogue. Basing on the achieved experience, working as a director in a children’s home, the author has researched and analyzed the problems of early smoking among the children and the activity of social pedagogue in prevention of it. In the first part of the Paper there are interpreted the spread and consequences of smoking, basing on the cognitions of following authors: D. Simpson, I. Kunda etc. In the second part there are characterized the individuality of the teenagers’ upgrowth and their connection with early smoking, basing on the cognitions of I. Puskarevs, E. Eriksons , I. Kons etc. In the third part of the Paper there is interpreted the activity of the social pedagogue in prevention of early smoking, basing on the cognitions of I. Plaude ; the methods of researching, basing on the cognitions of Dz. Albrehta. There is also included the research about the problems of early smoking for children in the children’s home “Piladzitis” and the activity of social pedagogue in prevention of it. The Paper is addressed to social pedagogues for working with children in children’s home averting the early smoking.
The problems of children’s early smokingi n the orphanage „Pīlādzītis”and the activities of the social pedagogue in its prevention.
Keywords: Sociālais pedagogs [fakultāte]