Projekts: Grila virtuves ēdināšanas uzņēmuma dibināšana - Juodžonite, Kristīne (Latvijas Universitāte, 2024)
Maģistra darba mērķis ir izstrādāt un novērtēt investīciju projektu jauna grila virtuves ēdināšanas uzņēmuma SIA “AK Business” dibināšanai. Projekta sākotnējais ieguldījums nepārsniedz 45 000 EUR, kur prognozēts, ka tas atmaksāsies ne vēlāk kā 3.25 gadu laikā. Darba autores ideja ir grila virtuves ēdināšanas uzņēmuma dibināšana – BBQ stila kafejnīcas atvēršana Ogres novada Lielvārdes pilsētā, kas spēs nodrošināt vietējiem iedzīvotājiem iecienītas un gardas maltītes ar pārdomātām receptēm un izejvielām. Maģistra darbs ir izstrādāts 7 nodaļās, kas smalkāk iedalītas apakšnodaļās, kuras apkopo visus projekta izstrādes procesu. Projekta aktualitāte ir pamatojama ar Latvijas ēdināšanas nozares uzņēmumu neto apgrozījuma statistiku, kur atspoguļojas nozares līderi un to nišas – vairāku gadu līderis ir SIA “Premier Restaurants Latvia”, kas sabiedrībā zināms kā ātrās ēdināšanas restorāns “McDonalds”. Tāpat arī, statistika liecina par patērētāju augsto pieprasījumu pēc gaļas un kartupeļiem, burgeru un ātro ēstuvju piedāvātajiem ēdieniem. Visos laikos ir bijis aktuāls jautājums par pareiza un sabalansēta uztura ieviešanu cilvēka ikdienā. Gaļas produkti ir nozīmīgs olbaltumvielu saturošs produkts, kas nepieciešams cilvēka normālai muskuļaudu attīstībai. Aktualitāti paspilgtina fakts, ka projekta realizēšanas procesā, tiks radītas jaunas darba vietas, kas nodrošinās vietējiem iedzīvotājiem oficiālus darba samaksas ienākumus un sociālās garantijas. Balstoties uz statistikas datiem, jaunu darba vietu nozīme reģionos ir ļoti svarīga, jo lielākā Latvijas populācija koncentrējas tieši uz Rīgas un Pierīgas apkārtnēm. Uzņēmuma atrašanās vieta izvēlēta Lielvārdes pilsētā, kur no vietējās pašvaldības tiks iznomātas kafejnīcas telpas. Telpas atrodas Lielvārdes kultūras nama ēkā ar atsevišķu ieeju, priekšnamu un skatu uz Rembates parku. Izvēlētā vieta sniedz vairākas priekšrocības, pirmkārt, garantēta klientu plūsma kultūras nama rīkotajos pasākumos visa gada garumā. Otrkārt, garantēta klientu plūsma Rembates parkā rīkotajos pasākumos – populārākie no tiem ir Lielvārdes pilsētas svētki, Līgo svētku lielkoncerts, sporta svētki un dažādu Latvija mūziķu koncerti, tāpat arī, kultūras nama telpas tiek iznomātas arī privātajiem pasākumiem, kas arī garantē dažādas ēdināšanas sadarbības iespējas. Treškārt, Esošais Lielvārdes pilsētas konkurentu skaits nav liels, būtiskākie 3 ēdināšanas uzņēmumi darbojas atšķirīgās nišās. Līdz ar to, secināts, ka BBQ, jeb grila maltīšu niša ir brīva un tai ir potenciāls attīstīties Lielvārdes pilsētā. SIA “AK Business” nodibina divas fiziskas personas, kas aktīvi iesaistīsies arī uzņēmuma saimnieciskajā darbībā. Uzņēmuma pamatkapitāls būs 3000 EUR, kur 2400 EUR tiks apmaksāts naudā, bet 600 EUR būs mantiskais ieguldījums (portatīvais dators). SIA “AK Business” pamatkapitāls tiek sadalīts 300 daļās, kur viena kapitāla daļas vērtība ir 10 EUR. Katram no dalībniekiem pieder 50% no kapitāla, jeb 150 daļas.

The objective of this master's thesis is to develop and evaluate an investment project for establishing a new grill kitchen catering business, SIA "AK Business." The initial investment for the project does not exceed EUR 45,000, with the expectation that it will break even within 3.5 years. The author proposes to establish a grill kitchen catering business—opening a BBQ-style café in the town of Lielvārde, Ogre municipality, which will offer popular and delicious meals to locals using well-thought-out recipes and ingredients. The master's thesis is structured into 7 chapters, further divided into sub-chapters, encompassing all phases of the project development process. The relevance of the project is justified by the net turnover statistics of the Latvian catering industry, highlighting sector leaders and their niches. For several years, SIA “Premier Restaurants Latvia,” known as the fast-food chain “McDonald's,” has led the industry. Additionally, statistics show a high consumer demand for meat and potatoes, as well as for dishes offered by burger and fast-food restaurants. The issue of implementing a balanced diet in daily life has always been pertinent. Meat products are a significant source of protein necessary for normal muscle development. The project's importance is further emphasized by the creation of new jobs, which will provide local residents with official income and social guarantees. According to statistical data, the creation of new jobs in the regions is crucial, as the majority of Latvia's population is concentrated in Riga and its vicinity. The company will be located in Lielvārde, with café premises leased from the local municipality. The premises are situated in the Lielvārde cultural center building, featuring a separate entrance, foyer, and a view of Rembate Park. The chosen location offers several advantages: guaranteed customer flow from events held at the cultural center throughout the year, customer flow from events in Rembate Park—such as the Lielvārde city festival, Līgo holiday concert, sports festivals, and concerts by various Latvian musicians. Additionally, the cultural center is rented out for private events, providing various catering collaboration opportunities. Furthermore, there are only three significant competitors in Lielvārde, each operating in different niches. Therefore, the BBQ or grill cuisine niche is open and has potential for development in Lielvārde. SIA "AK Business" will be established by two individuals who will actively participate in the company's operations. The company's share capital will be EUR 3,000, with EUR 2,400 paid in cash and EUR 600 as a non-monetary contribution (a laptop). SIA “AK Business” share capital will be divided into 300 shares, each valued at EUR 10. Each founder will own 50% of the capital, i.e., 150 shares.
Project: Establishment of a grill kitchen catering company
Keywords: Finanses un kredīts; projekts; ēdināšana; kafejnīca; biznesa uzsākšana; investīcijas