Tiesības uz izgudrojumu, kas radīts darba tiesisko attiecību ietvaros - Čerņaka, Anastasija (Latvijas Universitāte, 2016)
Pētījumā “Tiesības uz izgudrojumu, kas radīts darba tiesisko attiecību ietvaros” autore analizē regulējumu, kas paredz darbinieka radīta izgudrojuma mantisko tiesību atsavināšanu par labu darba devējam uz likuma pamata. Autore konstatē vairākas problēmas - spēkā esošais regulējums neatbilst augstāk stāvoša likuma normām, kā arī esošais regulējums pēc būtības paredz neracionālus un dažādi interpretējamus noteikumus. Autore secina, ka nepieciešams veikt augstāk stāvoša likuma grozījumus un atsevišķa tiesību akta veidā noregulēt darbinieka un darba devēja savstarpējās attiecības sakarā ar darbinieka radīto izgudrojumu. Darba ietvaros autore dod konkrētus tiesību normu satura ierosinājumus. Pētījums sadalīts divās nodaļās, kuru ietvaros veikta spēkā esošo normu analīze un to atbilstība augstāk stāvošam likumam. Abas nodaļas, pārskatāmības dēļ, sadalītas četrās apakšnodaļās.

In the study “Rights on invention created within the labour relations” the author analyses the regulation that provides the transfer of employee’s property rights on invention in favor of the employer according to law. The author discovers several problems – the current regulations do not comply with rules of the superior law, also the current regulations provide irrational rules with various ways of interpretation. The author concludes that it is necessary to ament the superior law and to create the separate law on the subject of the employee’s and employer’s relations with the regards to the invention of the employee. The author provides specific provisions on the scope of the legal rules. The study is divided into two sections that deals with the analysis of the current laws and the compliance with the superior law. Both sections are divided in four subsections.
Rights on invention created within the labour relations
Keywords: Juridiskā zinātne; izgudrojums; izgudrotājs; darbinieks; darba devējs; darba tiesiskās attiecības