Kaitīgie darba vides apstākļi, veicot apdares darbus būvniecībā, un preventīvie pasākumi to mazināšanā - Veidmanis, Mārtiņš (Latvijas Universitāte, 2012)
Kaitīgie darba vides apstākļi, veicot apdares darbus būvniecībā, un preventīvie pasākumi to mazināšanā. Veidmanis M, zinātniskais vadītājs Dr.habil.chem. Kaļķis V. Maģistra darbs, 69 lappuses, 17 attēli, 25 tabulas, 46 literatūras avoti, 9 pielikumi. Latviešu valodā. Maģistra darbā veikta darba apstākļu analīze apdares darbos būvniecības nozarē, nosakot kaitīgos darba vides riska faktorus un to negatīvo ietekmi uz nodarbinātajiem. Maģistra darba mērķis ir kompleksi novērtēt darba kaitīgos darba vides riska faktorus, veicot apdares darbus būvniecībā, atklājot būtiskākos darba vides faktorus un nosakot atbilstošus preventīvos pasākumus riska mazināšanai. Darbs sastāv no ievada, trīs nodaļām, secinājumiem, praktiskajām rekomendācijām un pielikumiem. Maģistra darbā izmantotas ergonomisko risku novērtēšanas metodes, pozu analīze, psihoemocionālo risku novērtēšana. Darba vides analīzē veikti indikatīvie vides parametru mērījumi. Darba gaitā noskaidroti darba apstākļi apdares darbos būvniecībā un kaitīgie faktori, kas rada ietekmi uz nodarbināto veselību un drošību darba vidē. Nobeigumā sniegtas praktiskās rekomendācijas riska faktoru samazināšanai un darba apstākļu uzlabošanai. ERGONOMISKO RISKU ANALĪZE, DARBA POZU ANALĪZE, GARĪGĀS UN FIZISKĀS SLODZES MIJIEDARBĪBA

Harmful work environment conditions of finishing works in construction and preventive measures for mitigation. Veidmanis M, supervisor Dr.habil.chem. Kaļķis V., Master’s thesis, 69 pages, 17 figures, 25 tables, 46 literature reference, 9 appendices. In Latvian. In Master’s thesis author analyses harmful work environment conditions of finishing works in construction, defining hazardous work environment risk factors and their effect on employees. Master’s thesis is composed of introduction, two theoretical chapters, and one research chapter, conclusion, practical suggestions and appendices. The aim of Master’s thesis is to make a complex analysis of hazardous work environment risk factors of finishing works in construction and to define the most important hazardous factors, and to determine the preventive measures for mitigation. In Master’s thesis is made ergonomic analyses, posture analyses, and psycho emotional risk analysis. The indicative work environment parameter measures are made. In Master’s thesis is defined the most hazardous of risk factors in finishing works. At the ending is given practical recommendations and preventive measures. ERGONOMIC RISK ANALYSIS, POSTURE ANALYSIS, INTERACTION OF MENTAL AND PHYSICAL LOAD
Harmful work environment conditions of finishing works in construction and preventive measures for mitigation
Keywords: Darba vides aizsardzība un ekspertīze