Cietušā cilvēktiesības un to aizsardzība kriminālprocesā - Graša, Sabīne (Latvijas Universitāte, 2018)
Bakalaura darba temats ir “Cietušā cilvēktiesības un to aizsardzība kriminālprocesā”. Cietušais procesuālā nozīmē ir tas kriminālprocesa dalībnieks, kuram ar noziedzīgu nodarījumu radīts kaitējums. Līdz ar cietušā iesaistīšanos procesa norisē, ir svarīgi apzināt un nodrošināt viņa cilvēktiesības, jo noziedzīgā nodarījuma rezultātā izmainās juridiskie un faktiskie apstākļi, kādos persona atrodas. Cietušā cilvēktiesības saistītas ar krimināltiesiko attiecību taisnīgu noregulējumu un tā stāvokļa atjaunošanu (iespēju robežās), kāds pastāvējis pirms noziedzīgā nodarījuma. Šī bakalaura darba mērķis ir izpētīt cietušā cilvēktiesības un to aizsardzību kriminālprocesā un sniegt priekšstatu par šo tiesību saturu. Noteiktā mērķa sasniegšanai autore izvirzījusi trīs uzdevumus: 1) iepazīties ar cilvēktiesību vēsturi un izpratni; 2) noskaidrot, kas ir cietušais kriminālprocesā; 3) apskatīt cietušā tiesības uz taisnīgu tiesu un uz kompensāciju, tāpat arī cietušā tiesības uz veselību un dzīvību. Darba izstrādes rezultātā autore sniegusi priekšstatu par cietušajam piemītošajām cilvēktiesībām, to realizēšanas prasībām un iespējām, tāpat arī sniegusi ierosinājumus normatīvā regulējuma uzlabošanai.

The topic of this bachelor’s thesis is “Victim’s human rights and their protection in criminal proceedings”. The term victim in the procedural sense is a participant in criminal proceedings, who has been harmed, because of a criminal offense. With the victim’s involvement in the process, it is important to identify and provide their human rights, because in the result of a criminal offense the victim’s legal and actual circumstances change. Victim’s human rights are connected with a fair resolution of criminal law relations and restoration of the victim’s condition (in possible boundaries) that existed prior to the criminal offense. The goal of this bachelor’s thesis is to research victim’s human rights and their protection in criminal proceedings and give a basic idea of this specific right. The author of this thesis has put forward four tasks to achieve the goal of this thesis: 1) Study the history and comprehension of human rights; 2) Find out who is the victim in criminal proceedings; 3) Examine the victim’s right to a fair trial and to compensation, as well as the victim’s right to health and life. The thesis author as the result of this thesis development has given the general idea about the victim’s human rights, their implementations requirements and possibilities, as well has given recommendations for the improvement of normative regulations. Key words: human rights, criminal procedure, victim, compensation, fair trial, special procedural protection.
Victim's human rights and their protection in criminal proceedings
Keywords: Juridiskā zinātne; cilvēktiesības; kriminālprocess; cietušais; kompensācija; taisnīga tiesa