Latvijas ražošanas uzņēmumu konkurētspējas kavējošo faktoru novērtējums Ķīnas Tautas Republikas tirgū - Bulis, Aldis (Latvijas Universitāte, 2016)
Promocijas darba “Latvijas ražošanas uzņēmumu konkurētspējas kavējošo faktoru novērtējums Ķīnas Tautas Republikas tirgū” mērķis ir, izpētot ražošanas uzņēmumu konkurētspēju un ražošanas uzņēmumu konkurētspējas modeļus Ķīnas tirgū, atklāt būtiskākos ražošanas uzņēmumu konkurētspējas kavējošos faktorus ārējā tirgū un izstrādāt konceptuālo modeli Latvijas ražošanas uzņēmumu konkurētspējas kavējošo faktoru ietekmes mazināšanai Ķīnas tirgū. Promocijas darbs sastāv no četrām nodaļām. Pirmajā nodaļā tiek pētītas jaunākās teorētiskās atziņas par ražošanas uzņēmumu konkurētspēju, raksturoti ražošanas uzņēmumu konkurētspējas modeļi un noteikti ražošanas uzņēmumu konkurētspējas ārējā tirgū kavējošie faktori, rezultātā izveidojot ražošanas uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanas konceptuālo modeli darbībai ārējā tirgū, ar kuru ir iespējams mazināt uzņēmumu konkurētspējas kavējošo faktoru ietekmi ārējā tirgū. Otrajā nodaļā tiek analizētas uzņēmumu konkurētspējas modeļu un kavējošo faktoru īpatnības darbībai Ķīnas tirgū. Trešajā nodaļā tiek pētīta Latvijas un Ķīnas eksporta un importa dinamika un struktūra, kā arī uzņēmumu konkurētspēja Ķīnas preču tirgū. Ceturtajā nodaļā, pamatojoties uz autora veiktajām ekspertu apaļā galda diskusijām, ekspertu un uzņēmumu vadītāju aptaujām, tiek pētītas Latvijas ražošanas uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanas iespējas Ķīnas tirgū un aprobēts autora izveidotais ražošanas uzņēmumu konkurētspējas uzlabošanas konceptuālais modelis darbībai ārējā tirgū konkrētam gadījumam – Latvijas ražošanas uzņēmumu konkurētspējas kavējošo faktoru ietekmes mazināšanai Ķīnas tirgū. Promocijas darba saturs izklāstīts uz 188 lappusēm, tajā iekļautas 28 tabulas un 39 attēli. Darbs papildināts ar 29 pielikumiem 72 lappušu apjomā. Literatūras sarakstā iekļauts 248 izmantotās literatūras avots. Atslēgas vārdi: uzņēmumu konkurētspēja ārējā tirgū, uzņēmumu konkurētspējas kavējošie faktori, Latvijas ražošanas uzņēmumu konkurētspēja, Ķīnas tirgus.

The objective of the doctoral thesis entitled “Assessment of competitiveness impedimental factors of Latvian manufacturing companies in the People’s Republic of China” is to investigate competitiveness of manufacturing companies and models of manufacturing companies’ competitiveness in the Chinese market, to explore the most significant competitiveness impedimental factors of manufacturing companies in the foreign market and to develop the conceptual model for reduction of competitiveness impedimental factors of Latvian manufacturing companies in the Chinese market. The doctoral thesis consists of four chapters. The first chapter is devoted to analysis of theoretical insights into competitiveness of manufacturing companies in the foreign market, description their models and formulation of competitiveness impedimental factors of manufacturing companies in the foreign market, as a result developing conceptual model for reduction of competitiveness impedimental factors in manufacturing companies in the foreign market. The second chapter is dedicated to analysing special features of models and competitiveness impedimental factors in manufacturing companies in the Chinese market. In the third chapter the author has investigated the export and import dynamics and structure between Latvia and the People’s Republic of China (China), as well as competitiveness of companies in the commodity market in China. The fourth chapter, based on experts’ and companies’ survey, is dedicated to investigate the opportunities for improving competitiveness of Latvian manufacturing companies in China and to approbate model for reduction of competitiveness impedimental factors in manufacturing companies in the foreign market for particular case – reduction of competitiveness impedimental factors of Latvian manufacturing companies in the Chinese market. The doctoral thesis comprises 188 pages including 28 tables and 39 figures. It is supported by 72 pages of 29 appendices. The bibliography list includes 248 sources. Key words: competitiveness of companies in the foreign market, competitiveness impedimental factors, competitiveness of Latvian manufacturing companies, Chinese market.
Assessment of competitiveness impedimental factors of Latvian manufacturing companies in the People’s Republic of China
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Ekonomika