Mācību vides vizuālais noformējums kā resurss bērna kognitīvās attīstības sekmēšanā - Šinkarenko, Diana (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darba tēma ir “Mācību vides vizuālais noformējums kā resurss bērna kognitīvās attīstības sekmēšanā”, darba autore ir Diana Šinkarenko. Kvalifikācijas darba mērķis ir izpētīt teorētisko literatūru un empīriskā pētījuma gaitā noskaidrot, kā mācību vides vizuālie līdzekļi ietekmē kognitīvo attīstību pirmsskolas vecuma bērniem. Pētījuma teorētiskajā daļā tika analizēta zinātniskā un metodiskā literatūra par tādām tēmām kā: kognitīvās attīstības būtība, tās attīstība pirmsskolas vecumā, mācību vides būtība un to ietverošie elementi. Empīriskajā pētījumā tika pielietotas tādas metodes kā: pedagoģiskā darbība un eksperiments, pārrunu metodes, mācību vides vizuālā noformējuma ietekmes uz kognitīvo attīstību izzināšanai, kā arī pedagoģiskā novērošana īsu raksturojumu izveidei. Kvalifikācijas darbs ietver: 44 lapaspuses, 3 tabulas, pētījuma gaitā izmantoti 27 bibliogrāfijas avoti.

The topic of the qualification work is " The visual design of the learning environment as a resource for the furtherance of the child's cognitive development.", the author of the work is Diana Shinkarenko. The aim of the qualification work is to study the theoretical literature and, during empirical research, find out how the visual resources of the learning environment affect the cognitive development of preschool children. In the theoretical part of the research, the scientific and methodical literature was analyzed on such topics as: the fundamentals of cognitive development, its progress in preschool age, the nature of the learning environment, and its elements. During the empirical research, such methods as: pedagogical activity and experiment, discussion methods, to find out the influence of the visual design of the learning environment on cognitive development, as well as pedagogical observation to create short descriptions of children in the research group were used. The qualification work includes: 44 pages, 3 tables, 27 bibliographic sources used during the research.
The visual design of the learning environment as a resource for the furtherance of the child's cognitive development
Keywords: Izglītības zinātnes; kognitīvā attīstība; pirmsskolas vecums; mācību vide; vizuālais noformējums; vizuālie mācību līdzekļi