Ķīna kā faktors starptautiskajām ekonomiskajām attiecībām un tās prognozējamā ietekme - Timofejeva, Anna (Latvijas Universitāte, 2015)
Ķīna ir viens no veiksmīgākajiem 21.gadsimta ekonomikas izaugsmes piemēriem. Tas liecina par to, cik strauju attīstību var sasniegt valsts ekonomikā, pateicoties efektīvai makroekonomikas pārvaldībai un ilgtermiņa ārvalstu investīciju piesaistīšanas politikai. Diplomdarba pētījuma tēmas aktualitāti noteica ĶTR progresējošā ekonomiskā attīstība, tas ietekme starptautisko ekonomisko attiecību sistēmā un Ķīnas ekonomikas fenomens – līdera pozīcijas un lomas nostiprināšanas pasaules ekonomikā. Diplomdarba mērķis ir Ķīnas ekonomikas makroekonomiskā analīze, un tās loma ekonomikā, galveno secinājumu veikšanai par sociāli ekonomisko situāciju valstī un tās attīstības turpmāko perspektīvu prognozēšanai. Mērķa sasniegšanai tika izstrādāts pētījums, kura rezultāta ir noteikta Ķīnas loma pasaules ekonomikā, valsts prioritārie virzieni, pašreizējas problēmas un risinājumi konstatēto problēmu novēršanai. Pētījuma periods ir 1970.gads – 2015.gads, liekot akcentu uz 2013.-2015. gadu. Saskaņā ar diplomdarbu praktisko daļu tika secināts, ka neskatoties uz radušām ekonomiskām attīstības pamatproblēmām, Ķīna ir viena no vadošajām pasaules ekonomiskām lielvalstīm ar strauju ekonomisko izaugsmi, kas apsteigs tuvākajos gados pārējas valsts.

China is one of the most successful examples of economic recovery in the 21st century. It highlights how growing economy can achieve high rates of growth due to efficient macroeconomic management, together with long-term foreign investment attraction policy. The research topicality is determined by China's progressive economic development, its impact in international economic relations system and the Chinese economic phenomenon – leader position in the global economy. The research aim is China's macro-economic analysis, detection of main conclusion about the socio-economic situation in the country and forecasting its development perspectives. The research results indicates China's role in the world economy, priority directions, current problems and solutions of identified problems. The research period is 1970 – 2015 year, with the accent on the following period: 2013-2015 year. According to the practical part of the diploma work, the conclusion is following – despite the fundamental economic development problems, China is one of the leading world economic powers with strong economic growth, which will overtake in next future.
China as a Factor of International Economic Relations and its Predicted Impact
Keywords: Ekonomika; starptautiskās ekonomiskās attiecības; Ķīnas ekonomika; ekonomiskā izaugsme; globālās investīcijas Ķīnā; Ķīnas ekonomiskās attīstība