Kolokāciju variācijas lietvārda "vaccination" koronavīrusa korpusa sadaļās (Lielbritānija un Amerikas Savienotās Valstis) - Karlivāne, Luīze (Latvijas Universitāte, 2022)
Koronavīrusa leksika ir ļoti aktuāla un pašreiz tiek aktīvi pielietota visās angļu valodā runājošajās zemēs. Attieksmi pret vakcināciju var noteikt analizējot tiešsaistes masu mediju tekstus. Šī darba mērķis ir noteikt lietvārda vaccination kolokācijas izvēlētajos koronavīrusa apakškorpusos, lai noteiktu kā vakcinācijas tēma tiek apspriesta tiešsaistes masu medijos. Teorētiskajā daļā tiek aplūkotas lingvistikas teorijas par galvenajām vārdšķirām un kolokācijām, kā arī jau publicētie pētījumi. Empīriskajā daļā tiek aprakstīts jauktas metodes pētījums, kurā iekļauta gan kvantitatīva, gan kvalitatīva koronavīrusa apakškorpusu analīze. Galvenie secinājumi ir tie, ka paustā attieksme pret vakcināciju tiešsaistes avīzēs un žurnālos ir galvenokārt pozitīva, lai gan pretēji viedokļi arī ir atrodami.

The coronavirus lexicon is very topical and currently is in active use in every English-speaking country. The attitude towards vaccination can be determined by analysing online mass media texts. The goal of this paper is to elicit adjective collocates of the noun vaccination in the selected coronavirus sub-corpora to reveal how vaccination is discussed in online mass media texts. The theorical part reviews linguistic theories about the main parts of speech and collocations, and previous research. The empirical part describes a mixed-method research which includes both quantitative and qualitative coronavirus sub-corpora analysis. The main findings are that the expressed attitude towards vaccination in online newspapers and magazines is mostly positive although contrasting opinions can also be found.
Collocate Variations of the Noun "Vaccination" in the Sub-corpora of the Coronavirus Corpus (Great Britain and United States of America)
Keywords: Valodniecība; koronavīrusa korpuss; vārdšķiras; kolokācijas; attieksme pret vakcināciju; korpusa analīze