Vēja elektrostaciju tiesiskais regulējums Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā - Strautiņa, Sintija (Latvijas Universitāte, 2013)
Maģistra darbā „Vēja elektrostaciju tiesiskais regulējums Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā” autore aplūko vēja elektrostaciju izvietošanas iespējas Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā, piedāvājot pēc iespējas atbilstošāku tiesisko regulējumu. Galvenais uzsvars darbā tiek likts dažādu kritēriju vēja elektrostaciju izvietošanai jūrā noteikšanā. Uz darba tapšanas brīdi Latvijas Republikas Saeima nav pieņēmusi nevienu normatīvo aktu, kas regulētu jautājumu par vēja elektrostaciju būvniecību, ierīkošanu, un ar to saistīto izpēti, un ekspluatāciju Latvijas Republikas teritoriālajos ūdeņos un ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā. Līdz ar to autore, veicot citu valstu prakses pētījumu un analīzi, kā arī iespējamo šķēršļu vēja elektrostaciju izvietošanai jūrā apzināšanu, nonāk pie vēlamā rezultāta, norādot Latvijas situācijai atbilstošāko tiesisko regulējumu. Analīzes rezultātā autore secina, ka nepieciešama rūpīga projekta, kas paredz vēja elektrostaciju izvietošanu jūrā, izvērtēšana, pirms valsts piešķir licenci minētajam projektam. Atslēgvārdi: vēja elektrostaciju jūrā tiesiskais regulējums

In the thesis „Wind power station legislation in Republic of Latvia territorial waters and exclusive economic zone” the author looks at wind power deployment in the Republic of Latvia territorial waters and exclusive economic zone, offering the most relevant legal framework. The main emphasis in this thesis is placed on the work of marine planning issue and the absence of different criteria for wind power in determining the deployment in the sea. To the moment of writing, the Latvian Parliament has not passed any legal documents to regulate the issue of wind power station construction, installation, related exploration and exploitation in Republic of Latvia territorial waters and exclusive economic zone. Consequently, the author, by other countries practices research and analysis, and potential barriers to deployment of wind power station in the sea exploration, comes to the desired result, giving suitable legal framework. Result of the analysis the author concludes that requires to evaluate each project carefully, prior to the granting of a license for that project.
Wind power station legislation in Republic of Latvia territorial waters and exclusive economic zone
Keywords: Juridiskā zinātne