Ritma rotaļas 4-5 gadīgu bērnu kustību koordinācijas sekmēšanai pirmsskolas izglītības iestādē - Kārkliņa, Agnese (Latvijas Universitāte, 2024)
Ritma rotaļas 4-5 gadīgu bērnu kustību koordinācijas sekmēšanai pirmsskolas izglītības iestādē Autore: Agnese Kārkliņa Kvalifikācijas darba vadītāja: Dr. paed., docente Ligita Stramkale Pētījuma mērķis: Teorētiski analizēt un empīriski noteikt 4 – 5 gadīgu bērnu kustību koordinācijas sekmēšanu ar ritma rotaļu palīdzību. Atslēgvārdi: Ritma rotaļas, 4-5 gadus veci bērni, kustību koordinācija. Darba apjoms: Kvalifikācijas darbā ir 43 lappuses, 9 pielikumi, 40 izmantotās literatūras avoti. Kvalifikācijas darbs sastāv no ievada un 3 nodaļām. Pirmajā nodaļā ir pētīta literatūra, kurā teorētiski tika aprakstīts kustību koordinācijas skaidrojums un kustību koordinācijas attīstības īpatnības 4-5 gadīgiem bērniem. Otrajā nodaļā ir pētīta literatūra, kurā teorētiski tika aprakstīta ritma rotaļu būtība un 4-5 gadīgu bērnu kustību koordinācija ritma rotaļās. Trešajā nodaļā veikts empīriskais pētījums Rīgas “X” pirmsskolas izglītības iestādē, ietverot pedagoģiskā izmēģinājuma darbību un pedagoģisko novērojumu, kurā tika veikta kustību koordinācijas attīstības izpēte 4-5 gadīgiem bērniem ritma rotaļās, novērošanas rezultātu analīze, un pirmsskolas pedagogu anketaptaujas rezultātu analīze par kustību koordinācijas sekmēšanu ritma rotaļās. Kvalifikācijas darba teorētiskais pētījums balstās galvenokārt uz B. Brices, A. Daukšas, Dž. Keningas, A. Līdumas, M. Papazachariou-Christoforou, P. P. A. Tuominen un citu autoru atziņām.

Rhythm games for promoting movement coordination of 4-5 year old children in preschool educational institution Author: Agnese Kārkliņa Qualification supervisor: Dr. paed., docent Ligita Stramkale Objective of the study: Theoretically analyze and empirically determine the movements coordination of 4-5 year old children's through rhythm games. Keywords: Rhythm games, children aged 4 to 5 years, movement coordination. Thesis consists of: The qualification work has 43 pages, 9 appendices, 40 sources of literature used. The qualification work consists of introduction and 3 chapters. The first chapter is a review of the theoretical literature on movement coordination and the characteristics of the development of movement coordination characteristics of 4-5 year old children. The second chapter studies the literature where the essence of rhythm games and the movement coordination of 4-5 year old children in rhythm games are described theoretically. The third chapter conducted an empirical study at the Riga "X" preschool educational institution, including the pedagogical trial and pedagogical observation, in which the movement coordination development of 4-5 year old children in rhythm games was explored and analysed the results of the preschool teachers' questionnaire on promoting movement coordination in rhythm games. The theoretical study of the qualification work is mainly based on B. Brice, A. Daukša, Dž. Keninga, A. Līduma, M. Papazacharou-Christoforou, P. P. A. Tuominen and other authors.
Rhythm games for promoting movement coordination of 4-5 year old children in preschool educational institution
Keywords: Izglītības zinātnes; Kustību koordinācija; Ritma rotaļas; 4-5 gadus veci bērni; Pedagogs