“Pirmās misionāres no Kurzemes un Vidzemes – viņu devums sieviešu lomas izpratnē baznīcā un sabiedrībā laikā no 1896. līdz 1926. gadam - Ēce, Kristīna (Latvijas Universitāte, 2025)
Promocijas darbā “Pirmās misionāres no Kurzemes un Vidzemes – viņu devums sieviešu lomas izpratnē baznīcā un sabiedrībā laikā no 1896. līdz 1926. gadam” pētītas pirmās kristīgās neprecētās misionāres no Latvijas teritorijas. Darba fokuss ir vērsts uz šo sieviešu identificēšanu un viņu biogrāfiju veidošanu, uz teoloģiskā pamatojuma attīstības analīzi par sievietēm misijā, kā arī analizēti dažādi faktori, piemēram, etniskie, sociāli ekonomiskie, vēsturiskie, izglītības un attiecību, kas veicināja vai kavēja veiksmīgu misijas kalpošanu. Darbā, izmantojot plašus un iepriekš nepublicētus avotus, analizētas misionāru vēstules, tādējādi gūstot ieskatu šo sieviešu misijas kalpošanā. Tāpat analizēti pieejamie drukātie avoti par misionārēm, vērtējot, kādas atskaņas viņu darbs izraisīja dzimtenē. Atslēgvārdi: misionāres, Procela, Vietnieka, Grīviņa, Zēzemane, Irbe, Leipcigas misija,Lībencellas misija, Barmenas– Reinas misija, Indija, Indonēzija, Ķīna, Tanzānija

The doctoral thesis “The First Female Missionaries from Courland and Livland (Vidzeme) –Their Contribution to the Understanding of the Role of Women in the Church and Society between 1896 and 1926” explores the first single Christian missionaries from the territory of Latvia. The focus of the work is on identifying these women and creating their biographies, on analyzing the development of theological thought about women in mission, as well as analyzing various factors such as ethnic, socioeconomic, historical, educational, and relational that contributed to or hindered the ministry in the mission. The work analyzes extensive sources of missionary letters to gain insight into these women's mission work. Also, the available printed sources about the missionaries are analyzed, evaluating the influence of their work in their homeland. Keywords: female missionaries, Prozell, Vietnieka, Grivina, Seesemann, Irbe, Leipzig Mission, Liebenzell Mission, Rhenish-Barmen Mission, India, Indonesia, China, Tanzania
The First Female Missionaries from Courland and Livland (Vidzeme) –Their Contribution to the Understanding of the Role of Women in the Church and Society between 1896 and 1926
Elektroniskā versija nesatur pielikumus
Keywords: Teoloģija un reliģijpētniecība [2021]; Filozofija, ētika un reliģija; Reliģija un teoloģija*Religion and Theology