Narkotisko un psihotropo vielu nelegālās aprites tiesiskā regulējuma efektivitāte Latvijā un Eiropā - Vecvagars, Kristaps (Latvijas Universitāte, 2011)
Ar narkotisko un psihotropo vielu apriti, tajā skaitā arī lietošanu, saistītās problēmas ir aktuālas visā pasaulē. Ar šo sfēru ir saistīti jautājumi par organizēto noziedzību, starptautiskajiem noziedzīgajiem nodarījumiem, medicīniska un sociāla rakstura jautājumi saistībā ar atkarību, ko var izraisīt narkotiskās un psihotropās vielas un noziedzīgiem nodarījumiem, kas pastrādāti tieši atkarības dēļ, kā arī par narkotisko un psihotropo vielu izraisītu reibumu un tā ietekmē pastrādātiem nodarījumiem. Darbā Autors ir apskatījis Eiropas valstu tendences, kā arī Latvijas tiesisko regulējumu, norādot uz tā nepilnībām. Autors, veidojot darbu, ir licis akcentu tieši uz pieejām un risinājumiem, kas Latvijā nav bijuši aktualizēti, ar mērķi rosināt diskusiju par šiem risinājumiem un atziņām, ko no tiem var gūt, lai meklētu labākos variantus ar narkotisko un psihotropo vielu apriti saistīto problēmu efektīvai risināšanai.

Problems associated with traffic of illicit drugs as well as consumption of those drugs, are known through the world. Issues linked with these problems are those of organized and international crime, issues in health and social fields related to addiction caused by illicit drugs as well as criminal conduct committed as a result of addiction or intoxication. In this study Author has evaluated trends seen in European countries as well as legal regulations in Latvia, indicating flaws that need to be addressed. In the study emphasis is placed on approaches and points of view that have not been given much consideration in Latvia. This is done with an aim to promote a discussion on these topics and for conclusions that are to be gained from them reaching for a better understanding of issues related to illicit drug trafficking and solutions to tackle them.
Efficiency of Legal Regulations on Illicit Traffic of Narcotic and Psychotropic Substances in Latvia and Europe
Keywords: Juridiskā zinātne