Ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšana - Šnikvalde, Ilze (Latvijas Universitāte, 2008)
Bakalaura darba tēma ir ārstniecības personas profesionālo pienākumu nepienācīga pildīšana. Darba pētījuma objekts ir Krimināllikuma 138. pants, kas ir nozīmīgākā tiesību norma Latvijas Republikas normatīvajos aktos, paredzot ārstniecības personas atbildību par tās profesionālo pienākumu nepildīšanu vai to nolaidīgu pildīšanu. Bakalaura darbs ir sadalīts četrās daļās. Pirmajā daļā aplūkoti starptautiskie un Latvijas Republikas tiesību akti, kas regulē personas veselības aizsardzību un ārstniecības personas atbildību par profesionālo pienākumu nepienācīgu pildīšanu. Otrajā daļā aplūkotas starptautiskās un vietējā mēroga organizācijas, kas nodarbojas ar pacientu tiesību aizsardzību un ārstniecības personu uzraudzību. Lielāko darba daļu (trešo nodaļu) veido sastāva analīze, jo ārstniecības persona saucama pie Kriminālatbildības tikai tad, ja pareizi noteikti noziedzīga nodarījuma sastāva elementi. Darba ceturtajā daļā analizēti ārvalstu krimināllikumi, kuros paredzēta atbildība par šāda noziedzīga nodarījuma izdarīšanu. Noziedzīgā nodarījuma izpratnei izmantoti piemēri no LR Veselības inspekcijas lēmumiem un Latvijas Republikas Augstākās tiesas sprieduma, kā arī nodarījuma izpratnei doti piemēri no ārstnieciskās darbības prakses.

The subject of the present Paper is improper execute of the medical person professional duties. The target of the Paper is the paragraph No.138 of the Criminal Law, which is the major legal rule of the law of the Republic of Latvia anticipating the liability of negligence or neglect discharge of the medical person professional duties. The Paper is divided into four parts. The first part gives the rewiev of the international legal rules and the rules of the Republic of Latvia, which regulate the protection of the public health and the liability of the improper execute of the medical person professional duties. The second part gives the rewiev of the international and local organizations, which are engaged with the observation of the patient legal right and medical person supervision. The major part (part three) of the Paper occupies the analysis of the structure of the paragraph No.138, because the medical person is brought to criminal account after correctly defining each element of the structure of the paragraph. In the fourth part of the paper the author compares the paragraph No. 138 of the Criminal Law of the Republic of Latvia with other countries criminal law paragraphs that have determined the liability of the improper execute of the medical person professional duties. To conceive the crime, the author gives examples of rulings of the Health Inspectorate of the Republic of Latvia and the judgment of the Supreme Court of Republic of Latvia, as well as examples of the medical activity.
Unproper execute of the medicine person professional duties
Keywords: Juridiskā zinātne