Sakādisko acu kustību uzlabošanas iespējas sportistiem - Berkova, Jekaterīna (Latvijas Universitāte, 2024)
Bakalaura darbs ir uzrakstīts latviešu valodā uz 42 lappusēm. Tas satur 35 attēlus, 3 tabulas, 51 atsauces uz literatūras avotiem un 2 pielikumus. Darba mērķis bija izvērtēt sakāžu uzlabošanas vingrinājumu efektivitāti sportistiem. Pētījumā piedalījās 36 dalībnieki (sportisti). Dalībnieki tika sadalīti trīs grupās, kur divas grupas 4 nedēļas veica acu kustību treniņus. Sakādiskās acu kustības tika novērtētas ar neinvazīvu acu kustību pierakstīšanas iekārtu EyeLink 1000 Plus pirms un pēc 4 nedēļām. Pētījuma rezultāti parāda, ka 4 nedēļu ilgi acu kustību treniņi būtiski neietekmē sakādes atbildes amplitūdu un vidējā ātrumā vertikālā virzienā. Tika novērota sakādes vidējā ātruma pieaugums horizontālā virzienā pa labi lielas amplitūdas sakādēm. Acu kustību treniņi var uzlabot sakāžu atbildes sportistiem.

The bachelor thesis is written in Latvian on 42 pages. It contains 35 figures, 3 tables, 51 references and 2 annexes. The aim of the thesis was to evaluate the effectiveness of the saccadic training in athletes. 36 participants (athletes) took part in the study. All participants were divided into three groups where two groups performed eye movement training for four weeks. Eye movements were measured with a non-invasive eye tracker EyeLink 1000 Plus before and after 4 weeks. The results of the study demonstrate that there is no significant impact on vertical saccadic movements (neither amplitude, nor mean velocity). There was a statistically significant increase in mean velocity for horizontal large saccadic movements to the right. Eye movement training can improve saccadic response in athletes.
Saccadic Eye Movement Improvement Options in Athletes
Keywords: Fizika; acu kustības; acu kustību vingrinājumi; sakāžu ātrums; sakāžu atbildes amplitūda