Augsta līmeņa diplomātu loma starpvalstu attiecību veidošanā - Šteinberga, Māra (Latvijas Universitāte, 2009)
Diplomātija visbiežāk tiek skaidrota kā sarunu vešanas māksla, bet tas ir pārāk šaurs ierobežojums tam instrumentam un tām iespējām, kādus starptautiskajā politikā sniedz diplomātija. Diplomātijai un vēstniekiem ir bijusi liela nozīme Latvijas valsts vēstures veidošanā – gan valsts dibināšanas kontekstā, gan vēlāk – neatkarības atjaunošanā. Tas nozīmē, ka Latvijā ir potenciāls, lai gūtu politiskos panākumus tieši caur diplomātiju. Vai šis potenciāls tiek pietiekami izmantots? To pētīju maģistra darbā. Darbā mēģināts skatīt Latvijas vēstniekus vēsturiskā, likumiskā un pieredzes perspektīvā, vērtējot to iespējas ietekmēt starpvalstu attiecības. Maģistra darbu caurvij mēģinājums izskaidrot diplomātus un diplomātiju caur empīriskiem faktiem, kurus palīdz noskaidrot teorētiskās atklāsmes. Maģistra darba mērķis ir izvērtēt pieejamo teorētisko arsenālu par diplomātiju, koncentrējoties uz vēstniekiem, un izpētīt vēstnieku ietekmi uz ārpolitikas veidošanu Latvijas gadījumā. Lai tiktu sasniegts darba mērķis, izvirzīti tādi uzdevumi kā diplomātijas un diplomāta darba specifikas teorētiskās bāzes izpētīšana, diplomātisko subjektu izpēte, Latvijas diplomātiskā dienesta veidošanās un darbības izpēte, normatīvo aktu analīze un Latvijas augsta līmeņa diplomātu viedokļa noskaidrošana par vēstnieku lomu. Darbs sastāv no trīs nodaļām un pielikumiem. Pirmā nodaļa ar trīs apakšnodaļām atklāj diplomātijas teorētiskos aspektus, kas ir svarīgi darba mērķa izpildīšanai, jo jebkura zinātniskā pētījuma pamatā ir teorija, kura palīdz izskaidrot empīriskos datus, un kas vissvarīgāk starptautisko attiecību praksē – paredzēt nākotnes notikumus un mēģināt izskaidrot to rašanās iemeslus. Otrajā nodaļā tiek aplūkota Latvijas un Latvijas vēstnieku pieredze diplomātijā gan neatkarības periodā, gan mūsdienu – intervējot bijušo vēstnieci ANO Solveigu Silkalnu. Trešā nodaļa ir interviju analīze ar Latvijas Republikas vēstniekiem ārvalstīs, savukārt pielikumos var lasīt interviju transkriptus. Atslēgvārdi: Diplomātija, Diplomāts, Diplomātu loma starpvalstu attiecībās, Latvijas diplomātiskais dienests.

Diplomacy is most often interpreted as the art of conveying the conversations, though it is an explanation too narrow for the opportunities diplomacy can give. Diplomacy and diplomats have had a crucial role in Latvian history – both in the context of establishing the state and later during the fights for independence. It shows the potential of Latvian diplomacy. Is this potential explored properly and what is the role of ambassador? This is the central question in the research. Efforts have been made to analyze diplomats, especially Latvian diplomats, in the perspective of history, law and practical experience, analyzing their abilities to influence the interstate relations. The aim of the master thesis is to analyze whether high-ranking diplomats are able to influence interstate relations. To achieve the goal, there were various tasks set out as to analyze the theoretical basis of diplomacy and the work of diplomat, the history of establishing Latvian diplomatic service, interviews with the high-ranking Latvian diplomats etc. The research consists of three chapters and attachments. The first chapter deals with the theoretical aspects of diplomacy, which is crucial to fulfill the aim of the work. The second chapter analyzes the specific experience of Latvian diplomats and diplomacy. In the third chapter practical experiences of diplomats are highlighted through interviews with high-ranking diplomats of Latvia; transcripts of the interviews can be found in the attachments. Keywords: Diplomacy, Diplomat, Role of diplomat in interstate relations, Diplomatic service of Latvia.
The role of the high ranking diplomats in interstate relations
Keywords: Ekonomika