Grūtniecības izraisītas muguras sāpes - Ķikute, Brigita (Latvijas Universitāte, 2023)
Bakalaura darba tēma: “Grūtniecības izraisītas muguras sāpes”. Autores tēmas izvēli noteica tēmas aktualitāte, jo ar grūtniecības izraisītām muguras sāpēm sievietes sastopas visā pasaulē. Tāpat pētījuma darba aktualitāti nosaka pētījumu trūkums par šo un līdzīgām tēmām. Darba mērķis ir noskaidrot muguras sāpju biežākos iemeslus pēc dzemdībām. Pētniecības uzdevumi: apkopot un analizēt zinātnisko literatūru par muguras sāpēm; izanalizēt Miras Estrinas Levaines (Myra Estrin Levine) māszinību teoriju un pielāgot to pētījumam; pētījuma metodikas un respondentu izvēle; izstrādāt piemērotu pētījuma instrumentu - aptaujas anketu; iegūt ētikas komitejas atzinumu; veikt kvantitatīvo pētījumu; apkopot datus un veikt iegūto datu apstrādi; veikt rezultātu analīzi; izdarīt secinājumus. Pētījuma jautājums: “Kādi ir biežākie muguras sāpju iemesli pēc dzemdībām?” Pētniecības metode: kvantitatīvā, šķērsgriezuma aprakstošā. Pētniecības instruments: anketa. Pētījuma rezultāti: pamatojoties uz pētījuma rezultātiem, tika analizēts kādi ir muguras sāpju iemesli sievietēm pēc dzemdībām. Pēc iegūtajiem datiem kopumā var secināt, ka lielākais vairums pētījuma gaitā aptaujāto sieviešu Latvijā ir saskārušās ar muguras sāpēm pēc dzemdībām. Apkopoto datu rezultātā tika izdalīts, ka sieviešu vecums un muguras sāpes ir savstarpēji saistītas - sievietes ar lielāku vecumu biežāk saskaras ar muguras sāpēm pēc dzemdībām salīdzinājumā ar jaunāka gadagājuma sievietēm. Pētījuma gaitā arī atklājās, ka tās sievietes, kuras ar muguras sāpēm saskārās arī pirms grūtniecības, izjūt lielāku sāpju intensitāti dažādos laika posmos pēc dzemdībām, salīdzinājumā ar tām sievietēm, kuras ar muguras sāpēm pirms grūtniecības saskārušās nebija. Atslēgvārdi: muguras sāpes, grūtniecība, pēcdzemdību posms, sāpju iemesli

The topic of bachelor thesis: "Pregnancy-induced back pain". The author's choice of the topic was determined by the topicality of the subject, as pregnancy - induced back pain is encountered by women all over the world. The lack of research on this and similar topics also contributes to the relevance of the thesis. Aim of the research: to identify the most frequent causes of back pain after childbirth. Research objectives: to collect and analyse the scientific literature on back pain; to analyse the nursing theory of Myra Estrin Levine and adapt it to the study; to select the research methodology and respondents; to develop a suitable research instrument a questionnaire; to obtain the opinion of the ethics committee; to conduct quantitative research; to collect data and process the data; to analyse the results; to draw conclusions. Research question: “What are the most frequent causes of back pain for women after childbirth?” Research method: quantitative cross - sectional descriptive method Research tool: questionnaire Research results: based on the results of the study, the causes of women back pain after childbirth were analysed. The overall conclusion from the data is that the vast majority of surveyed women in Latvia have experienced back pain after childbirth. The data showed that women's age and back pain are correlated, older women more likely experience back pain after childbirth compared to younger women. The study also found that women who had experienced back pain before pregnancy experienced higher levels of pain at different time points after giving birth compared to women who had not experienced back pain before pregnancy. Keywords: back pain, pregnancy, postpartum, pain causes
Pregnancy-induced back pain
Keywords: Medicīna; muguras sāpes; grūtniecība; pēcdzemdību posms; sāpju iemesli