A.Kalvīša un V.Domrovska vadīto valdību salīdzinājums - Metuss, Pēteris (Latvijas Universitāte, 2012)
Darbā tiek apskatīta valdību veidošanu un iziršanu veicinošie faktori 8.-10. Saeimas laikā, kad pastāvēja arī divas A.Kalvīša un V.Dombrovska valdības. Pētījumā uzmanība tiek pievērsta „Eiropas politikas” teorētiskajām nostādnēm un Latvijas valdību veidošanas prakses savietojamība ar tām. Pētījums parāda, ka A.Kalvīša un V.Dombrovska valdības kopumā pastāv ilgāk nekā Latvijas valdības līdz šim, tuvojoties Eiropas vidējiem rādītājiem, kas liecina par Latvijas parlamentārās demokrātijas stabilizēšanos. Valdību tipi un atsevišķi koalīciju veidošanas principi atbilst vispārējai Eiropas pieredzei un „Eiropas politikas” teorētiskajām nostādnēm, taču partiju programmatisko un ideoloģisko nostāju ignorance (izņemot konsekvento kreisi orientēto partiju neaicināšanu koalīcijā) un izteiktā amatu iegūšanas motivācija, partiju elites dominēšana un politiskās kultūras trūkums neļauj Latvijas valdības neļauj analizēt vienotā „Eiropas politikas” teorijas ietvarā.

In the research author has viewed factors that promoted formation and breakdown of governments during the 8th – 10th Saeima. In the research attention is paid to connection between theoretical approaches of „European politics” and the practice of formatting Latvian governments. Research shows that governments of A. Kalvītis and V. Dombrovskis in general exists longer then other Latvian governments before. That shows the stabilization of parliamentary democracy in Latvia. Types of governments and some principles of formatting coalition are common with the European experience and the theoretical approaches of „European politics,” but the ignorance of programmatic and ideological positions of parties (except the constant formation of coalition without left-oriented parties) and great motivation of getting post, the dominance of the elite of parties and lack of political culture doesn’t allow to analyze Latvian governments in the common theoretical frame of „European politics.”
Governments of A. Kalvitis and V. Dombrovskis comparison
Keywords: Politikas zinātne (politoloģija)