Dizaina domāšanas veicināšana tehnoloģiju mācību jomā 5 – 6 gadus veciem bērniem - Cvetkova, Elīna (Latvijas Universitāte, 2023)
Kvalifikācijas darbs izstrādāts par tēmu “dizaina domāšanas veicināšana tehnoloģiju mācību jomā 5 - 6 gadus veciem bērniem” Kvalifikācijas darba autore Elīna Cvetkova Kvalifikācijas darba vadītāja Māra Urdziņa – Deruma Pētījuma mērķis teorētiski un praktiski izpētīt dizaina domāšanas veicināšanu tehnoloģiju mācību jomā 5 - 6 gadus veciem bērniem. Pētījuma jautājums: Ar kādiem paņēmieniem/veidiem veicināt dizaina domāšanas darbības 5 – 6 gadus veciem bērniem tehnoloģiju mācību jomā Pētījumā izmantotās metodes: literatūras analīze, pedagoģiskā novērošana, pedagoģiskā izmēģinājuma darbība. Pirmajā daļā analizēta bērnu dizaina domāšanas veicināšana tehnoloģiju mācību jomā, 5 – 6 gadus vecu bērnu vecumposmu īpatnības, dizaina domāšana, dizaina domāšanas veicināšana rotaļnodarbībās un materiālu daudzveidība un to struktūra. Otrajā daļā iekļauti darba autores veidoti mēneša plāni un kritēriji par 5 – 6 gadus vecu bērnu dizaina domāšanas veicināšanu tehnoloģiju mācību jomā. Aprakstīti mēneša plāni un analizēti iegūtie rezultāti. Aprakstīti aptaujā iegūtie rezultāti un veikti secinājumi. Kvalifikācijas darbs izstrādāts: 65 lappuses, 12 literatūras avoti, 15 attēli, 21 tabulas, 2 pielikumi Atslēgas vārdi dizaina domāšana, izstrādājums, materiālu izmantošana, izvēlēties, izdomāt, plānot.

The qualification work "promotion of design thinking" in the field of technology learning for 5 - 6-year old children" The author of the qualification thesis is Elīna Cvetkova Qualification supervisor Māra Urdziņa – Deruma The aim of the study is to theoretically and practically investigate the promotion of design thinking in the field of technology learning for 5-6 year old children. Research question: What methods/ways to promote design thinking activities for 5-6 year old children in the field of technology learning. Methods used in the research analysis of literature, pedagogical observation, pedagogical pilot activity. The first part analyzes the promotion of children's design thinking in the field of technology education, age characteristics of 5-6-year-old children, design thinking, promotion of design thinking in play lessons and the diversity of materials and their structure. The second part includes monthly plans and criteria created by the author of the work for promoting design thinking of 5-6-year-old children in the field of technology learning. Monthly plans are described and the obtained results are analyzed. The results obtained in the survey and the conclusions drawn are described. Qualification work developed: 65 pages, 12 literature sources, 15 images, 21 tables, 2 appendices Keywords design thinking, product, use of materials, choose, think, plan.
Promotion design thinking in the field of technology learning for 5 - 6 year old children
Keywords: Izglītības zinātnes; dizaina domāšana; izstrādājums; materiālu izmantošana; izvēlēties; izdomāt